ASF investighează tranzacţiile încheiate vineri şi luni cu acţiunile SIF Banat-Crişana la la preţuri cu mult peste cotaţiile din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ASF a demarat o investigaţie privind tranzacţiile efectuate vineri şi luni cu acţiuni SIF Banat-Crişana la preţuri cu mult peste preţul pieţei FOTO Adevărul
ASF a demarat o investigaţie privind tranzacţiile efectuate vineri şi luni cu acţiuni SIF Banat-Crişana la preţuri cu mult peste preţul pieţei FOTO Adevărul

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) investighează tranzacţiile încheiate vineri şi luni cu acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), după ce au fost pefectate mai multe tranzacţii şi dealuri la preţuri cu mult peste cotaţiile din piaţă.

„Tranzacţiile la care faceţi referire (de vineri şi luni, derulate atât pe pe piaţa principală, cât şi pe segmentul destinat deal-urilor - n.r.) au fost remarcate imediat de Serviciul Supraveghere Electronică. Investigaţia a fost declanşată încă de vineri. Intermediarul a fost imediat chestionat asupra elementelor tranzacţiei, iar investigaţia se află în curs, în sensul că ea se aprofundează. Pentru moment, ASF îşi rezervă dreptul de a nu face comentarii suplimentare legate de investigaţie“, se arată într-un răspuns transmis de ASF la solicitarea Mediafax.

Chiar în ultimele secunde ale şedinţei de vineri, preţul acţiunilor SIF Banat-Crişana a urcat cu peste 12% în piaţa principală, în cadrul unor tranzacţii cu volume mai mari decât cele transferate până la acel moment. Până aproape de închidere, acţiunile erau în creştere uşoară.

În şedinţa de luni preţul a scăzut cu peste 5% pe piaţa principală, iar cu aproximativ 15 minute înainte de închiderea şedinţei pe segmentul destinat dealurilor au fost transferate două pachete de acţiuni reprezentând cumulat 6,27% din titlurile SIF Banat-Crişana. 

Dealurile au fost realizate la un preţ cu aproape 14% peste cel de vineri din piaţa principală, astfel că pachetele au fost transferate pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Preţul din dealuri este cu 28% peste ultima cotaţie de joi, de 1,031 lei. 

Pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia cu mai mult de 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală. Astfel, cel mai probabil, pentru a fi realizate dealurile la 1,32 lei/acţiune, preţul din piaţa principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni dealurile au fost efectuate la un preţ cu aproape 14% peste cotaţia de vineri.

Dealurile de luni nu au influenţat preţul acţiunilor SIF Banat-Crişana pe piaţa principală, acesta coborând luni cu peste 5%, iar marţi cu 3%. Astfel, după saltul de 12% înregistrat vineri, preţul a scăzut în două zile cu 8%.

Cel mai mare pachet de acţiuni SIF Banat-Crişana transferat luni prin deal a vizat aproape 5% din titlurile societăţii. Pachetul a fost tranzacţionat la ora 16:28, pentru 36,2 milioane lei (8,1 milioane euro).

Al doilea pachet reprezintă 1,27% din titlurile SIF Banat-Crişana şi a fost tranzacţionat la ora 16:39, pentru 9,2 milioane lei (aproape 2,1 milioane euro). Potrivit celor mai recente raportări din luna iunie, omul de afaceri Ioan-Alin Tatu deţine aproape 5% din acţiunile SIF Banat-Crişana.

Un pachet apropiat, reprezentând 4,56% din titluri, este controlat de un grup de persoane printre care se regăsesc preşedintele CA şi directorul general al SIF Basnat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Romenergo, cetăţeanul libanez El Lakis Najib. Şeful Romenergo este şi membru provizoriu în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

Până aproape de închiderea şedinţei bursiere de marţi niciun investitor nu a raportat implicarea în dealurile de luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite