ANALIZĂ Profituri în creştere cu 85% pentru BRD, în scădere la Banca Transilvania şi pierdere pentru Patria Bank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care performanţele sectorului financiar-bancar, unul dintre motoarele economiei, dictează în bună măsură evoluţia unui număr semnificativ de sectoare adiacente, merită să înţelegem mai bine performanţele financiare ale băncilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), arată analiştii Tradeville într-o analiză.

BRD a raportat un profit net preliminar aferent anului 2017 în valoare de 1,414 miliarde lei, în creştere cu 85% faţă de anul precedent. Cu un model de business în expansiune, confirmat de numărul de clienţi activi care a crescut cu 41.000 faţă de anul trecut, BRD-Groupe Societé Generale a înregistrat o creştere a veniturilor nete din dobânzi de 8,38% la 1,72 miliarde lei, respectiv o scădere a veniturilor nete din comisioane de 1,2% la 763 milioane lei (scădere determinată de noile reglementări adoptate atât la nivelul UE cât şi la nivel naţional), la nivel general banca înregistrând o creştere a veniturilor operaţionale excluzând elementele necurente (câştiguri din active financiare disponibile pentru vânzare) de 4,1% la 2,77 miliarde lei.

Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net preliminar de 1,24 miliarde lei, în scădere cu 2,74% faţă de cel înregistrat în anul precedent. Pentru TLV, anul 2017 a fost caracterizat de două achiziţii importante: Bancpost, prin intermediul căreia compania şi-a mărit cota de piaţă, şi achiziţia Victoria Bank din Republica Moldova, prin intermediul căreia TLV şi-a extins activitatea dincolo de graniţele României.  În 2017, compania a raportat o creştere a veniturilor nete din dobânzi de 7,16% la 1,89 miliarde lei, în timp ce veniturile din comisioane s-au majorat la rândul lor cu 14,74% la 626,7 milioane lei.

Erste Group Bank a raportat un profit net preliminar de 1,66 miliarde euro, în creştere cu 8,5% faţă de rezultatul aferent anului 2016. Grupul Erste îşi desfăşoară activitatea în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est (Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Austria) în care mediul macroeconomic în 2017 a fost unul solid, ceea ce a permis băncii să înregistreze costuri reduse ale riscului şi a indus politici monetare ce au început să între în etapa de normalizare, toţi aceşti factori influenţând evoluţia grupului Erste în anul 2017.

Patria Bank a raportat o pierdere netă preliminară de 42,17 milioane lei, în creştere cu 10% faţă de pierderea înregistrată în anul 2016. De menţionat faptul că Patria Bank, în actuala sa formă, s-a constituit în 2017 prin fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank, motiv pentru care în exerciţiul financiar încheiat cele două bănci şi-au desfăşurat activitatea separat timp de 4 luni şi apoi 8 luni împreună ca instituţie fuzionată. Ca atare, rezultatul global aferent lui 2017 este format din consolidarea rezultatelor  globale 12 luni PBK + 12 luni BCC, urmând ca el să fie raportat la cel din 2016 sub aceeaşi metodologie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite