Ai pensie privată obligatorie? Atunci eşti acţionar şi la Romgaz şi Nuclearelectrica

Ai pensie privată obligatorie? Atunci eşti acţionar şi la Romgaz şi Nuclearelectrica

Titlurile de stat continuă să reprezinte cea mai importantă investiţie din portofoliul fondurilor de pensii administrate privat FOTO Shutterstock

Fondurile de pensii private şi‐au redus anul trecut expunerea pe instrumente cu venit fix din portofolii, în favoarea investiţiilor în acţiuni şi a plasamentelor bancare, într‐un context în care Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a oferit perspective bune de creştere şi două listări noi care au fost extrem de atractive pentru investitorii instituţionali.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate că politica Băncii Naţionale a României a fost una de relaxare monetară prin reducerea graduală a ratelor de dobândă, fondurile de pensii private au optat pentru plasarea unui procent mai ridicat din active în depozite bancare. Administratorii au manifestat însă o preferinţă pentru depozite pe termen scurt, peste jumătate având o scadenţă mai mică de o lună.
 
Valoarea activelor nete înregistrată anul trecut de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost 13,94 miliarde lei (3,11 miliarde euro), un avans de 44,64% faţă de decembrie 2012 (42,8% raportat la moneda euro). În ceea ce priveşte structura portofoliului de investiţii, fondurile de pensii administrate privat şi‐au redus ponderea plasamentelor efectuate în state membre UE, în favoarea plasamentelor în România. Printre factorii determinanţi s‐au numărat ofertele publice de listare a Romgaz şi Nuclearelectrica pe BVB.
 
citeste totul despre: