Va tăia darea în plată elanul pieţei imobiliare?
0Epuizarea fondurilor pentru programul „Prima Casă“ şi creşterea avansului minim la creditele imobiliare standard, consecinţă a promulgării legii privind darea în plată, ar putea frâna creşterea semnificativă înregistrată în ultimul an şi jumătate de sectorul rezidenţial şi ar putea determina ieftinirea locuinţelor
În contextul dezbaterilor aprinse pe legea dării în plată, promulgată săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis, cererile de credite „Prima Casă“ au atins un nivel-record în primul trimestru din acest an, însă fondurile sunt acum aproape epuizate. Astfel, fără „Prima Casă“ şi cu avansuri mai mari la creditele imobiliare standard, ca efect al legii dării în plată, vor fi date peste cap planurile dezvoltatorilor din sectorul rezidenţial?
Numărul de dosare „Prima Casă“, ajunse în analiză la Fondul Naţional al Creditelor pentru IMM-uri, s-a triplat în primul trimestru din acest an faţă de perioada similară din 2015. Iar asta pentru că românii s-au grăbit să-şi cumpere o casă înainte de intrarea în vigoare a legii privind darea în plată care, aşa cum susţineau bancherii, ar urma să înăsprească condiţiile de creditare. Astfel, unele bănci au anunţat încă de acum o lună că au epuizat fondurile aferente programului guvernamental şi aşteaptă să le fie redistribuite unele noi. Concomitent, mai multe bănci au decis să majoreze avansul minim solicitat pentru creditele imobiliare standard de la 15% până la 30-40% sau chiar au majorat dobânzile.
În aceste condiţii, analiştii imobiliari consultaţi de „Adevărul“ susţin că o primă consecinţă ar putea fi scăderea cererii în sectorul rezidenţial, care a înregistrat o creştere semnificativă de la începutul acestui an.
„Drept consecinţă a creşterii avansului, dar şi a dobânzilor de către bănci, vom asista la o scădere a cererii solvabile de pe piaţa imobiliară. Vor fi mai puţini cei care au bani de avans“, susţine Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi profesor de economie.
De asemenea, preţurile locuinţelor ar putea să scadă în următoarea perioadă. „Dacă se termină programul «Prima Casă», atunci este posibil ca preţurile să scadă cu câteva procente, până în 10%. În rest, nu cred că apar mari modificări. Din 2009, de când este programul, se fac suplimentări de fonduri sau se redistribuie de la o bancă la alta“, precizează Matei Maloş, managing partner la agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.
Piaţa încă se mişcă
Datele companiilor de consultanţă imobiliară, citate de portalul dezvoltatorimobiliar.ro la finele primului trimestru, arătau că dezvoltatorii imobiliari ar putea livra până la sfârşitul anului aproximativ 30.000 de locuinţe, la nivel naţional, aproape jumătate fiind în Bucureşti.
Preţurile medii la apartamente au crescut în primul trimestru în principalele oraşe din ţară, cum ar fi Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi sau Braşov. Analiştii imobiliari susţin că scumpirile au fost determinate de cererea mare de credite „Prima Casă“ şi de condiţiile mai flexibile pentru împrumuturile în lei. Ca prim semn al schimbărilor de pe piaţa bancară, preţul mediu al apartamentelor vechi din Capitală, cele mai căutate pe piaţă, a scăzut în luna aprilie cu aproape 1% (500 de euro), potrivit datelor citate de „Ziarul Financiar“. Analiştii cred, totuşi, că cererea de locuinţe va rămâne în continuare la un nivel ridicat, în condiţiile în care vânzările se fac şi în stadiu de proiect, iar eventualele scăderi de preţuri nu vor fi prea mari.