Sistem online pentru dezvoltarea şi evaluarea automată a imobilelor
0Veşti bune din lumea imobiliară unde tranzacţiile în perioada de fluctuaţii puternice ale preţurilor se făceau adesea după ureche sau la inspiraţie.
Pentru a ajuta atât agenţiile cât şi particularii care aleg să posteze anunţuri imobiliare pe site-urile de specialitate, Realmedia Network, unul dintre numele sonore de pe piaţa site-urilor specializate pe acest segment de business a început proiectul pentru dezvoltarea şi implementarea unui sistem online revoluţionar pe piaţa din România. Scopul sistemului este acela de a face posibilă o evaluare automată a proprietăţilor imobiliare având la bază un algoritm bazat pe standarde internaţionale de evaluare şi modele statistice clare. Sistemul care este abia în faza de proiectare va fi dezvoltat în 3 variante dedicate pe diverse segmente de piaţă.
200.000 de euro din fonduri nerambursabile pentru sistemul de evaluare automată
În spatele sistemului care o dată lansat va schimba modul în care operează agenţii imobiliare din Bucureşti şi din întreaga ţară se afla Realmedia Network, compania care a reuşit să atragă fonduri europene nerambursabile în valoare de 200.000 de euro pentru realizarea acestui proiect.
"Din analizele noastre am observat că apartamentele de până în 60.000 de euro se tranzacţionează la un preţ foarte apropiat de cel cerut, marjă de negocieri fiind undeva între 3-5%. O treime din tranzacţiile de acest gen sunt intermediate de agenţi imobiliari" declară managerul proiectului Dorel Nitu.
Dintre cele trei sisteme ce vor fi disponibile la finalizarea proiectului unul este deja disponibil pe piaţa fiind testat la momentul actual în varianta demo de peste 30 de agentii imobiliare din Bucuresti şi din întreaga ţară.
Sistemul denumit ACP oferă agenţiilor recomandări pentru preţul de listare al fiecărei proprietăţi în parte în funcţie de o serie complexă de criterii pe care programul le calculează automat pentru a estima atât preţul de listare cât şi valoarea finală a tranzacţiei. Sistemul de analiză este unul comparativ, bazat pe preţurile cerute de alţi proprietari pentru locuinţe din aceeaşi zonă, cu aceeaşi suprafaţă şi dotări sau îmbunătăţiri similare. După ce s-a calculat preţul cerut, programul estimează şi preţul de tranzacţionare în baza unor statistici efectuate periodic prin analiza a tranzacţiilor efectuate de agenţiile imobiliare.
Preţul final de tranzacţionare este unul orientativ, care ţine foarte mult de priceperea agentului imobiliar, de numărul de anunţuri competitive listate pe site-urile de anunţuri imobiliare în acel moment şi nu în ultimul rând, de rata de schimb valutar care influenţează tranzacţiile ce se fac în continuare în euro (o excepţie notabilă este programul Prima Casă care în prezent acorda credite doar în lei)
Managerul proiectului explica metoda de colectare a informaţiilor necesare pentru dezvoltarea aplicaţiei:
"Colecţionam preţuri de tranzacţionare pentru şase mari oraşe direct de la agenţii şi sunam prin call-center proprietari pentru a afla preţul cerut şi cel tranzacţionat."
Cele trei sisteme, ACP, EPI şi AVM
Odată finalizat proiectul, compania estimează că noile sisteme vor schimba întreaga dinamică a pieţei imobiliare.
În prezent se foloseşte în versiune demo sistemul ACP (Analiză Comparativă de Piaţă) sistem dedicat agenţiilor imobiliare.
În lucru se afla EPI (Soluţia de Evaluare a Proprietăţilor Imobiliare) o soluţie dedicată şi adaptată evaluatorilor ANEVAR care are ca scop final furnizarea valorii de piaţă corecte a unui imobil.
Ultima aplicaţie este dedicată instituţiilor financiar-bancare. AVM (Evaluare Automată a Proprietăţilor Imobiliare) este un instrument care va furniza în timp real valori credibile de piaţă pentru evaluarea rapidă a proprietăţilor imobiliare.
În realizarea proiectului este implicată o echipă formată din experţi imobiliari, lectori în cadrul ANEVAR, doctori în cibernetică şi statistică economică, specialişti în econometrie, statistici şi matematici aplicate şi membri ai unor importante institute de statistic, inclusiv de peste hotare.