Dezvoltatorii imobiliari cer majorarea plafonului pentru noul program „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
programul a doua casa foto shutterstock

Asociaţia Dezoltatorilor Imobiliari din România (ADIRU) solicită Guvernului, într-o adresă, majorarea plafonului pentru cumpărarea unei locuinţe prin noul program „Prima Casă” la 95.000 de euro, deoarece plafonul actual de 70.000 euro permite achiziţia unor locuinţe cu maxim 2 camere, care nu sunt propice pentru o familie cu 3 membri.

Ministerul Finanţelor a publicat un proiect prin care vrea să modifice programul „Prima casă”, care se va numi „O familie, o casă” şi va fi destinat familiilor cu venituri mici.

Anterior, Guvernul anunţase că va majora plafonul la 570.000 de lei,  aproximativ 120.000 de euro. Însă, după cum reiese din proiectul de ordonanţă a Guvernului , în noua versiune locuinţele ce vor putea fi cumpărate prin programul „O familie, o casă” nu vor trebui să depăşească valoarea de 70.000 de euro.

În acest context şi dacă plafonul se va menţine la suma de 70.000 de euro, ADIRU consideră că „nu se va atinge scopul principal solicitat de către cumpărătorii de locuinţe şi anume cel legat de posibilitatea achiziţionării unor locuinţe mai spaţioase, care să asigure confortul necesar de locuire al unei familii, creşterea sumei maxime fiind de doar 3.500 euro, prin raportarea la suma deja existenţa în cadrul Programului Prima Casă de 66.500 euro”.

De asemenea, luând în considerare un preţ mediu de 1.100-1.300 euro (în funcţie de oraşele principale ale ţării) rezultă că această suma maximă ar putea fi accesată doar pentru achiziţia unor locuinţe cu maxim 2 camere, având o suprafaţă de 50-60 mp, or acest tip de locuinţă nu este propice pentru o familie cu 3 membri, lucru care rezultă din numeroase studii de specialitate, România fiind, din păcate, pe ultimele locuri în materie de confort locativ în Europa, ori tocmai acest indicator ar fi trebuit îmbunătăţit prin normele din domeniul locativ, aşa cum este şi programul ,,O familie, O casă”, mai susţine Asociaţia.

ADIRU consideră că o sumă maximă de 450.000 lei, aproximativ 95.000 euro, ar putea crea premisele achiziţiei unor apartamente cu 3-4 camere, iar aceste locuinţe nu sunt şi nu pot fi considerate locuinţe de lux, ci sunt locuinţe care să ofere confortul minim de suprafaţă pentru o familie, prin raportare şi la suprafeţele minimale stabilite priin Legea locuinţei.

„Din punct de vedere economic, considerăm că acest Program, ce va fi înlocuit de noua vesiune, a adus beneficii foarte mari tuturor părţilor implicate: firme de construcţii, furnizori de materiale etc, dar şi Statului Român prin colectarea de TVA, impozit pe profit, taxe salariale, taxe şi impozite locale, fiind un motor foarte important pentru economia naţională şi bugetul statului. Potrivit datelor MFP, de la lansarea programului «Prima Casă» în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,40 miliarde lei, cu menţiunea că aceste sume se regăsesc într-o mare măsură atât în economia reală, cât şi la bugetul Statului Român, fiind de departe cel mai de succes program guvernamental de până acum.

Din punct de vedere social, vă rugăm să aveţi în vedere că există mii, chiar zeci de mii de români, în special tineri care aşteptau şi sperau la o majorare a plafonului/sumei maxime pentru a putea realiza un upgrade imobiliar, absolut necesar unei familii, care nu a putut să achiziţioneze în cadrul programului decât o garsonieră sau un apartament cu 2 camere”, afirmă ADIRU, în adresa transmisă Guvernului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite