SUA acuză JPMorgan că a manipulat piaţa energiei. Gigantul bancar va plăti o amendă de 410 milioane de dolari
0Autorităţile americane de reglementare în domeniul energiei au acuzat JPMorgan & Chase de manipularea pieţei, traderii băncii folosind tactici nepermise în California şi regiunea Midwest pentru a creşte profiturile, potrivit unor surse citate de Reuters.
UPDATE: Banca a fost amendată cu 410 milioane de dolari. Divizia JP Morgan Ventures Energy Corporation va plăti o amendă civilă de 285 milioane de dolari Trezoreriei SUA şi va returna profituri incorecte de 125 milioane de dolari unor abonaţi ai serviciilor de furnizare de electricitate California Independent System Operator şi Midcontinent Independent System Operator.
Investigatorii au constatat că unitatea s-a angajat în 12 strategii de manipulare a pieţei energiei, în perioada septembrie 2010-noiembrie 2012.
Comisia Federală de Reglementare în Energie (Federal Energy Regulatory Commission – FERC, n.r.) a descoperit o serie de strategii manipulatorii de licitare folosite.
O înţelegere între reglementator şi bancă este aşteptată, urmând ca JPMorgan să plătească în jur de 400 de milioane de dolari pentru ca investigaţia să fie închisă. Gigantul condus de Jamie Dimon a anunţat abrupt vineri că părăseşte pieţele de mărfuri fizice şi caută cumpărător sau un partener care să preia trei centrale electrice şi o serie de înţelegeri de procesare a unor minereuri, făcute de această divizie. Banca a refuzat să comenteze.
JPMorgan nu este prima bancă de investiţii prinsă cu mâţa-n sac. Recent şi Barclays a fost amendată cu 470 de milioane de dolari pentru manipularea pieţei de energie din California. Barclays a anunţat că va contesta amenda în instanţe, situaţie inversă faţă de JPMorgan, care caută să ajungă la ă înţelegere.
JPMorgan era un model pentru sistemul bancar, în special asupra modului în care a trecut prin criză, datorită măsurilor luate anterior de Dimon, când acesta a construit o „fortăreaţă financiară”. JPMorgan a achiziţionat Bear Stearns şi Washington Mutual, ajungând cea mai mare bancă americană după active.
Pe de altă parte, gigantul a fost zguidit recent de un mega-scandal, în cazul „London Whale” (Balena de la Londra -nr), când un trader a provocat anul trecut pierderi de 6,2 miliarde de dolari pariind pe o serie de derivative. Banca este acum criticată la Washington pentru mărimea sa şi este dată ca exemplu de ce operaţiunile speculative ar trebui separate de cele bancare tradionale de creditare şi preluare de depozite.
De asemenea, Comisia Europeană a nominalizat JPMorgan într-o investigaţie în care acuză crema bancilor de investiţii de cartelizare.