Protest cu mere în faţa partidului de guvernare din Irlanda. Oamenii vor taxarea corectă a multinaţionalelor şi susţin amenda primită de Apple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enervaţi de susţinerea pe care Apple o primeşte din partea autorităţilor în privinţa evitării taxelor, mai mulţi irlandezi au organizat un protest cu mere în faţa partidului de guvernare   FOTO   Twitter
Enervaţi de susţinerea pe care Apple o primeşte din partea autorităţilor în privinţa evitării taxelor, mai mulţi irlandezi au organizat un protest cu mere în faţa partidului de guvernare   FOTO   Twitter

Protest inedit în Irlanda din cauza reducerilor masive de taxe de care a beneficiat Apple şi a cerbiciei cu care guvernul de la Dublin susţine grupul american: sediul principalului partid de guvernare, Fine Gael, a fost umplut cu mere la intrare, iar în ţepuşele gardului despărţitor au fost înfipte tot mere.

Acestea au acoperit treptele de la intrarea în sediul partidului din capitala ţării după ce decizia Comisiei Europene (CE) de a amenda cu 13 miliarde de euro Apple pentru taxele neplătite în ultimii zece ani a generat furori în societatea irlandeză.

Oficialii Guvernului au anunţat că Irlanda va face apel la decizia Comisiei, însă membrii Executivului nu s-au putut pune de acord. Protestul vine împotriva intenţiei autorităţilor de a ataca decizia CE.

„Nu am cerut niciodată şi nici nu am primit vreun tratament special. Acum ne aflăm în poziţia neobişnuită de a fi obligaţi să plătim retroactiv taxe adiţionale către un guvern care spune că nu îi datorăm mai mult decât ceea ce am plătit deja“, a arătat Tim Cook, directorul executiv al Apple, într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul companiei şi adresată clienţilor europeni ai săi. 

Apple a consemnat anul trecut un profit net de 53 de miliarde de dolari, cel mai mare înregistrat vreodată de către o companie, la venituri de 233 de miliarde de dolari. Grupul american a afirmat că plăteşte taxe în valoare de 13 miliarde de dolari.

Totuşi, Margrethe Vestager – Comisarul european pentru Concurenţă – a afirmat că, deşi Irlanda are un impozit pe profit de 12,5%, în anul 2003 autorităţile de la Dublin au redus taxarea companiei la 1%, pentru ca în 2014 Apple să plătească doar 0,005%. Problema o constituie faptul că Apple îşi canalizează vânzările din Uniunea Europeană prin intermediul subsidiarei din Irlanda. Astfel, de exemplu, profitul înregistrat în Franţa pentru vânzările din Franţa nu apare în actele autorităţilor fiscale de la Paris, ci în Irlanda. Astfel, bugetul francez este prejdiciat de impozitul pe profit. La fel şi în România sau orice altă ţară membră UE.

Subsidiara care nu plăteşte taxe nicăieri

Nu este prima oară când Apple este acuzată de evitarea plăţii taxelor. Un subcomitet al Senatului SUA a investigat în anul 2013 politicile fiscale ale grupului şi a afirmat că firma foloseşte o serie de subsidiare din Irlanda pentru a afirma că acestea nu au rezidenţă fiscală nicăieri şi, astfel, nu sunt taxate nicăieri. 

Mai exact, Apple foloseşte o incompatibilitate dintre legile din SUA şi Irlanda. Potrivit legii irlandeze, sunt considerate companii rezidente firmele care sunt manageriate şi controlate din Irlanda. Numai că o subsidiară, Apple Operations International, deşi înfiinţată în Irlanda, nu este nici manageriată şi nici controlată din Irlanda. Astfel, aceasta nu plăteşte taxe nici în SUA, nici în Irlanda, nici nicăieri în altă parte a lumii.

Senatorul republican John McCain a acuzat în 2013 Apple că nu a plătit taxe în valoare de 44 de miliarde de dolari pe câştigurile din ultimii patru ani anteriori.

protest apple irlanda foto twitter patricia macbride
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite