Preţul alimentelor în SUA, la maximul ultimilor 50 de ani. Ne paşte criza alimentară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recoltele de cereale sunt cele mai slabe din ultimele decenii   FOTO: Mediafax
Recoltele de cereale sunt cele mai slabe din ultimele decenii   FOTO: Mediafax

Seceta din Statele Unite ale Americii împinge preţurile produselor agricole la cele mai ridicate niveluri din ultimii 50 de ani, ceea ce determină analiştii să se întrebe dacă omenirea se va confrunta cu o criză alimentară în următoarea perioadă.

Preţurile la porumb şi la boabele de soia au ajuns la niveluri-record, surclasând valorile de vârf ale celor din perioada crizei din 2007-2008. Această creştere a stârnit tulburări în mai mult de 30 de ţări.

Preţurile la grâu nu au atins nivelul record, însă au crescut cu mai mult de 50% în ultimele cinci săptămâni. Preţurile prea ridicate au determinat Rusia să interzică, în 2010, exportul de cereale, scrie „Financial Times”. 

Seceta din SUA afectează şi restul planetei

Seceta din SUA, care efectuează, la nivel mondial, aproximativ jumătate din exporturile de porumb, boabe de soia şi grâu, va reverbera peste graniţele ţării, afectând consumatorii din Egipt şi China.

Lucrez în acest sector de mai bine de 30 de ani şi seceta de acum este de departe cea mai mare problemă meteorologică pe care am văzut-o, un dezechilibru mare între ofertă şi cerere”, a declarat un senior executiv de la o casă de comerţ. „Nici nu se compară cu cea din 2007-2008”, a adăugat el.

Dezastrul la nivelul culturilor din Statele Unite, din prezent, este real, întrucât la anumite niveluri creşterea preţurilor în 2008 a fost condusă speculativ”, a afirmat, la rândul său, David Nelson, strateg global la Rabobank.

Numărul săracilor continuă să crească

Sunt îngrijorat de creşterile recente care au avut loc în domeniul produselor alimentare, având în vedere implicările potenţiale, mai ales pentru cei vulnerabili şi săraci, care cheltuiesc aproximativ 75% din venitul lor pe mâncare”, a precizat şi José Graziano da Silva, director general la  UN’s Food and Agriculture Organisation (FAO).

În perioada 2007-2008, o creştere a preţurilor a declanşat tulburări din Bangladeş până în Haiti, mai ales că numărul oamenilor care se confruntă cu foametea a depăşit un miliard în întreaga lume. Oricum, economiştii subliniază că aprovizionările cu orez şi, într-o măsură mai mică, cele cu grâu - de bază pentru majoritatea celor mai săraci oameni - rămân abundente, supunând preţurile.

Pe de altă parte, Joseph Glauber, economist-şef la Departamentul de Agricultură a Statelor Unite (USDA), a precizat că situaţia prezentă este de departe „mai bună” decât cea din 2008. „Preţurile sunt ridicate, nu există niciun dubiu cu privire la asta, dar am avut un deficit extrem de grâu în perioada 2007-2008 şi, în prezent, nu se pune problema aceasta”.

Justin Forsyth, preşedinte executiv la Salvaţi Copiii, a afirmat că o creştere a preţurilor ar avea un efect exagerat asupra celor mai săraci oameni ai planetei „Un număr mare de persoane trăiesc foarte aproape de limita subzistenţei. Ploile inexistente şi preţurile mari la produsele alimentare au adus multe persoane pe „marginea prăpastiei”, unde erau puşi în situaţia de a se descurca sau nu”.

Estimări pesimiste

Reprezentanţii USDA au redus, săptămâna trecută, previziunile pentru producţia de porumb, iar aşteptările sunt cele mai mici din ultimii 25 de ani. Situaţia continuă să se înrăutăţească, seceta de acum fiind la un pas de a fi declarată cea mai severă din 1956 încoace.

Meteorologii au avertizat că cel puţin jumătate din producţia de porumb şi de boabe de soia va rămâne uscată pentru următoarele două săptămâni, iar comercianţii şi-au redus estimările pentru cultura de porumb din SUA cu 8-15%. „Mă rog zilnic”, a precizat şi Tom Vilsack, secretarul departamentului de agricultură.

Reprezentanţii FAO vor convoca un summit interguvernamental până la sfârşitul anului pentru a dicuta problema securităţii alimentare dacă situaţia culturilor se va deteriora mai mult.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite