Banca Centrală Europeană a scos un profit de 1,4 miliarde de euro în 2013, faţă de 78 de miliarde de dolari produse de Rezerva Federală din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a crescut profitul în 2013 de la 995 de milioane de euro la 1,4 miliarde de euro, însă rezultatele sale sunt mult în urma altor bănci centrale din lume, care şi-au văzut profiturile urcând masiv datorită operaţiunilor la scară largă cu titluri de stat, obligaţiuni şi alte active, scrie Wall Street Journal.

Rezerva Federală a realizat un profit de 78 de miliarde de dolari anul trecut, de două ori mai mult decât în 2007, de când a început să realizeze programe de injecţii de bani pe pieţele financiare, mai scrie sursa citată.

De asemenea, în primele nouă luni ale anului fiscal, Banca Angliei a transferat 29 de miliarde de lire sterline, aproximativ 48 de miliarde de dolari, către Trezoreria Marii Britanii, în urma operaţiunilor de achiziţii de active. Suma a dus la diminuarea necesarului de împrumuturi a guvernului.

În Japonia, banca centrală a raportat pe şase luni ale anului fiscal un profit net de 3,9 miliarde de dolari. Astfel, Banca Japoniei a realizat profit pentru prima dată în cinci ani , în parte deoarece yenul slab a dus la creşterea valorii pentru activele denominate în yeni, deţinute de această instituţie.

Băncile centrale din întreaga lume au intervenit dramatic în ultimii cinci ani pentru a stabiliza economiile. Rezerva Federală din SUA a luat cele mai agresive măsuri, achiziţionând foarte multe active financiare.

Băncile centrale au făcut asta în baza mandatului privind inflaţia sau şomajul.

BCE nu a fost aşa de intervenţionistă

De ce BCE nu a avut succes cu operaţiunile sale? În primul rând pentru că măsurile de stimulare economică ale sale nu au constat decât în împrumuturi către băncile comerciale, care au generat foarte puţini banci pentru BCE, din moment ce dobânzile sunt la niveluri minime de 0,25%. Şi asta pentru că Germania a forţat BCE să nu aibă o politică atât de intervenţionistă ca în SUA sau Marea Britanie.

Şi BCE deţine titluri de stat şi obligaţiuni bancare, dar numai o fracţie din cât au omoloagele sale din SUA, Marea Britanie sau Japonia. 

Profiturile BCE se distribuie către băncile centrale ale zonei euro, care, mai departe, le trimit guvernelor lor naţionale.

Totuşi, cifrele BCE nu spun toată povestea. Fiecare dintre cele 18 state ale zonei euro – Letonia a aderat în ianuarie – deţin şi ele împrumuturi, rezerve şi obligaţiuni în bilanţurile lor. Iar acestea generează venituri. Profiturile băncilor centrale ca întreg sunt de multe ori mai mari decât cele ale BCE. Doar că acestea îşi vor raporta profiturile în lunile următoare.

Totuşi, pe baza cifrelor BCE şi a scăderii balanţei de active ale băncilor centrale din blocul zonei euro, sumele vor fi mult în urma Rezervei Federale. Şi asta pentru că titlurile de stat şi obligaţiunile sectorului privat generează dobânzi.

Mai puteţi citi:

Der Spiegel: care sunt consecinţele deciziei Curţii Constituţionale din Germania asupra planului de salvare a zonei euro

Hotărârea luată săptămâna trecută de Curtea Constituţională din Germania asupra mecanismului european de stabilitate (ESM) marchează înrăutăţirea crizei de guvernare a  Europei, care are potenţialul de a obliga Germania să se retragă din zona euro. Conflictul dintre politicile Băncii Centrale Europene şi cele ale Germaniei scoate în evidenţă incompatibilitatea între legea federală germană şi „umbrela de salvare” a Europei.

Banca Centrală Europeană critică voalat Germania pentru mecanismul de închidere a băncilor falimentare

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a criticat luni un plan al guvernelor din zona euro privind închiderea băncilor aflate în dificultate, considerând că actualele propuneri ar putea fi prea complicate pentru a funcţiona corect, relatează Bloomberg.

Şeful BCE cere Franţei să urmeze calea Germaniei şi să facă reforme pe piaţa muncii

Franţa face eforturi mari, dar are nevoie de reforme şi de stabilitate fiscală, în timp ce Germania este un exemplu de urmat pentru celelalte state europene, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, scrie AFP, care citează un interviu acordat de Draghi publicaţiei Journal du Dimanche.

Grecii, nevoiţi să împrumute bani pentru a-şi plăti facturile. Şeful Eurogrup le cere mai multe sacrificii

Patru din zece greci trebuie să împrumute bani pentru a-şi plăti facturile, fie de la un prieten, fie de la un membru al familiei, arată un studiu realizat de institutul olandez de cercetare Trendbox, citat de GreekReporter.

UE ar putea acorda împrumuturi la dobânzi scăzute statelor membre în schimbul restructurării economiilor

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a acorda statelor împrumuturi la dobânzi sub cele accesibile acestora pe piaţa financiară pentru a le încuraja să-şi restructureze economiile, a declarat un oficial de la Bruxelles pentru Bloomberg.

Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro. Trebuie achiziţii de titluri de stat din zona euro şi pachete de credite din sistemul bancar

Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite