Equity Invest: Leul a avut cel mai slab început de an din 2010 până în prezent. Rezerva Federală şi BNR sunt principalii factori de scădere
0În perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu cca 1,6% faţă de euro, astfel încât moneda naţională are cel mai slab început de an din 2010 şi până în prezent, potrivit unei analize a Equity Invest.
„Prima etapă a deprecierii (aproximativ în prima săptămână din 2014) a survenit pe fondul creşterii aversiunii faţă de riscul implicat de investiţiile în zone emergente, respectiv ca urmare a intrării masive la cumpărare pe dolarul american, în virtutea continuării măsurilor de contracţie monetară în SUA şi în anul curent; în consecinţă, a avut loc ieşirea din zona emergentă a capitalurilor speculative, întrucât asumarea riscurilor nu mai are sens atunci când dolarul oferă randamente în creştere şi riscuri mici“, a declarat, într-un comunicat, Cosmin Enache, director general adjunct al casei de brokeraj Equity Invest.
De altfel, întărirea dolarului american a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv în raport cu euro: după primele 7 zile din ianuarie, leul scăzuse cu aproape 0,7% faţă de euro, zlotul şi coroana cehă cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%.
Cea de-a doua etapă de depreciere a leului a fost determinată de măsurile de relaxare a politicii monetare.
În primăvara lui 2013, guvernatorul BNR anunţa că România va intra într-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară; BNR a redus dobânda de referinţă la 5% în iulie, iar prin scăderile ulterioare aceasta a încheiat anul trecut cu valoarea de 4%.
BNR a redus dobânda-cheie şi rezervele minime obligatorii
La începutul acestei luni, BNR a redus dobanda cheie la 3,75% şi, în acelaşi timp, a scăzut semnificativ şi neaşteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel încât circa 4 miliarde de lei sunt eliberate către bănci, crescând surplusul de lichidităţi din piaţă.
„Amploarea măsurilor plus reconfirmarea oficială a zonei de echilibru urmărită de BNR- respectiv oscilaţiile cursului leu/euro de până la 5%- au susţinut o depreciere a leului de aproape 1% faţă de euro în doar două zile pe pieţele financiare“, mai arată Cosmin Enache. În fapt, deprecierea ar fi putut fi şi mai mare, dar rezultatele slabe privind piaţa americană a muncii, anunţate pe 10 ianuarie, au dus la scăderea dolarului faţă de euro.
Ulterior, după 15 ianuarie, variaţiile monedei naţionale au scăzut în intensitate comparativ cu evoluţia din prima parte a lunii.
Ce urmează în 2014
„Cred că în 2014 leul ar putea fi mai sensibil faţă de măsurile BNR, varianta unei noi reduceri atât a dobânzii de referinţă, cât şi a rezervelor minime obligatorii fiind posibilă în acest an, mai ales în contextul în care inflaţia va rămâne în scădere. În plus, piaţa aşteaptă ca Rezerva Federală să reducă în continuare programul de relaxare cantitativă, iar întărirea dolarului american (ca efect) va pune- cel mai probabil- din nou presiune pe monedele regionale, deci inclusiv pe leu.
Să menţionăm însă ca devalorizarea leului îi dezavantajează pe unii, dar are şi avantaje; desigur că, pe de o parte, defavorizează populaţia şi firmele cu credite în euro; pe de altă parte însă, susţine exporturile oferind un impuls de creştere cererii externe pentru produsele româneşti. Cel mai important lucru însă este ca paritatea să nu fie foarte volatilă, limitând astfel posibilităţile de prognoză ale agenţilor economici, însă sunt sigur că de acest aspect va avea grijă Banca Naţională“, a mai arătat Cosmin Enache.
Mai puteţi citi:
Declaraţiile guvernatorului BNR au aruncat cursul la 4,529 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate. Moneda naţională a continuat să se deprecieze, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat joi un curs de referinţă de 4,5290 lei/euro, nou nivel maxim al ultimelor şase luni şi jumătate. O rata de schimb superioară, de 4,5340 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 20 iunie 2013. Maximul anului trecut a fost de 4,5535 lei/euro, anunţat pe 7 iunie.
BNR plusează 1,4 miliarde de euro pentru reluarea creditării, însă analiştii cred că acest lucru se va vedea abia peste mult timp. Decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de a reduce rezervele minime obligatorii, atât pentru creditele în lei cât şi pentru cele în valută, lasă la dispoziţia băncilor încă 1,4 miliarde de euro pentru reluarea creditării, măsura fiind un şoc pe guvernatorul Mugur Isărescu îl aplică economiei, astfel încât consumul şi investiţiile să crească.
Mugur Isărescu: Rezervele mari descurajează creditarea. Nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii păstrează un nivel ridicat al datoriei pe termen scurt care afectează ratingul României şi constituie un element de descurajare al creditării, a declarat Mugur isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, într-un briefing de presă.
Decizie istorică pentru încurajarea creditării: BNR a redus şi dobânda-cheie, şi rezervele minime obligatorii. Banca Naţională a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 3,75%, aceasta atingând un nivel minim istoric. În acelaşi timp, BNR a redus rezervele minime obligatorii atât la lei, cât şi la valută.
Creditarea a mai cunoscut un minus în noiembrie. Soldul creditului neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,6% faţă de luna precedentă, la 219,7 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în lei cu 0,4% şi a celor în valută exprimate în lei cu 0,7%, a anunţat luni Banca Naţională a României (BNR).
Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Companiile din România nu duc lipsă de creditare bancară, ci de capital. Există creştere economică şi fără bănci. Raportul între datorii şi capital este de 244% în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, nivel apropiat de Italia, iar datoriile sunt în principal către acţionari, mare parte dintre firme nefiind nimic altceva decât vehicule de deduceri fiscale, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.
Mişu Negriţoiu, ING: Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Europa. Leul va ajunge la 3,5 unităţi pentru un euro în 2020. Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Germania atâta timp cât riscul suveran nu este acelaşi, consideră Mişu negriţoiu, preşedintele ING Bank, la un forum financiar.
BNR dă un nou impuls creditării şi coboară dobânda-cheie la 4%. Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric,în linie cu aşteptările analiştilor,şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.
Isărescu îi ceartă din nou pe bancheri: „Reducerea dobânzilor la credite este categoric insuficientă. Băncile nu vor avea încotro“. Băncile vor fi nevoite să reducă dobânzile la creditele în lei după ce Banca Naţională a României (BNR) a scăzut rata-cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima tăiere a dobânzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel încât băncile să nu scadă bonificaţiile la depozite, afirmă Mugur Isărescu.
Comisia Europeană cere băncilor din Grecia să nu mai dea bani subsidiarelor din Europa de Sud-Est, inclusiv România. Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini, preluat de Mediafax.
Cursul de schimb a sărit de pragul de 4,5 lei/euro. Moneda naţională a ajuns la minimul ultimelor şase luni şi jumătate. Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro în şedinţa de tranzacţionare de marţi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat o referinţă de 4,5010 lei/euro, nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate.
Euro a atins nivelul maxim al ultimelor şase luni şi jumătate în prima zi de tranzacţionare din 2014. BNR a anunţat un curs de schimb de 4,4882 lei/euro. Moneda naţională s-a depreciat în prima zi de tranzacţionare pe piaţa locală din acest an, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4882 lei/euro, în creştere cu 0,35 bani faţă de ultima cotaţie din 2013. Rata de schimb anunţată vineri reprezintă maximul din 21 iunie 2013, când euro a fost cotat la 4,5209 lei.
Valoarea rezervei de aur a României a scăzut cu peste 30% în 2013, după ce cotaţia metalului preţios a înregistrat cea mai abruptă cădere din ultimii 32 de ani. Valoarea rezervei de aur a României, care se menţine cantitativ la 103,7 tone, s-a redus anul trecut cu peste 30%, la 2,9 miliarde euro, faţă de 4,2 miliarde euro în decembrie 2012, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Evoluţia este explicată de deprecierea abruptă înregistrată în 2013 de metalul preţios pe pieţele internaţionale.
Leul a avut în 2013 cea mai bună evoluţie din UE în raport cu euro: s-a depreciat cu doar 0,5%. Scandalul accizei de 7 eurocenţi a deraiat cursul în decembrie. Leul a înregistrat în 2013 cea mai redusă depreciere în raport cu euro, moneda naţională marcând la sfârşitul lui decembrie o scădere de circa 0,5% comparativ cu valoarea sa de la începutul anului trecut, după ce timp de 11 luni a avut o evoluţie pozitivă faţă de moneda comunitară, scandalul accizei suplimentare afectând cursul în final de an, potrivit unui raport al Noble Securities.