INFOGRAFIE Giganţii bancari mondiali, acuzaţi că au manipulat cursurile de schimb ale mai multor valute, printre care euro şi dolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva dintre cele mai mari grupuri bancare din lume sunt bănuite că au manipulat piaţa schimburilor valutare, influenţând cursuri de schimb şi înşelându-şi clienţii pentru a obţine câştiguri.

Poate fi controlată o piaţă financiară care însumează tranzacţii zilnice a căror valoare totală ajunge la echivalentul a 5.000 de miliarde de dolari? Autorităţile de supraveghere din Marea Britanie au suficiente motive să creadă că da. 

Un grup de traderi care lucrează pentru unele dintre cele mai mari bănci din lume ar fi înfiinţat un chat electronic în care schimbau informaţii privind comenzile pe care le au din partea investitorilor pentru care lucrau, folosind aceste date pentru a obţine profituri însemnate.

În momentul de faţă, grupurile americane JPMorgan şi Citigroup şi Standard Chartered şi RBS din Marea Britanie sunt cele în jurul căreia a izbucnit un adevărat scandal internaţional privind manipularea cursurilor de schimb, însă ancheta vizează şi alţi giganţi mondiali precum UBS (Elveţia) şi Deutsche Bank (Germania). 

Practic, acelaşi cartel de traderi ar fi implicat aceste bănci pe măsură ce şi-au schimbat locurile de muncă, înţelegerea dintre ei fiind una folosită de ceva vreme. 

image

Autoritatea britanică pentru reglementarea pieţelor financiare a pornit investigaţia în urmă cu câteva luni, după ce a observat un tipar neobişnuit de activitate în timpul aşa-zisului „minut Londra”, un reper folosit de marii investitori pentru a-şi evalua activele din portofolii. Există numeroase astfel de repere, însă cele mai folosite sunt cele de la 11:00 GMT şi 16:00 GMT.

Însă aceste repere nu sunt folosite doar ca atare, ci şi ca rate de referinţă pentru un curs valutar. Există clienţi care cer băncii să-i vândă sau să-i cumpere o cantitate de euro/dolari sau orice altă valută la această rată de referinţă, adică în timpul acestui „minut Londra”, investitorii fiind astfel convinşi că nu sunt păcăliţi deoarece cursul este stabilit de piaţă şi nu de bancă. 

Anchetatorii au văzut că, în timpul acestui minut, cursurile de schimb valutar erau influenţate de comenzile plasate de un grup de traderi în numele investitorilor pe care-i reprezintă - investitori mari, instituţionalizaţi, precum fonduri de investiţii sau de pensii, iar reperul din „minutul Londra” nu mai reflecta nicidecum activitatea din întreaga zi. 

Cum funcţionează

Pentru a putea manipula rata de referinţă din timpul „minutului Londra”, traderii aveau nevoie de un singur lucru: informaţie. Ei ştiau cel puţin de la începutul zile că investitorul X plănuieşte să cumpere, să zicem, un miliard de euro la ora 16:00, adică la reper. Să spunem că dimineaţa cursul dolar/euro este de 1,35. 

În timpul dimineţii, traderii cumpărau în numele băncii un miliard de euro la cursul normal din piaţă. Seara, în timpul „minutului” - adică de la 15:59:30 GMT până la 16:00:30 GMT, plasau numeroase comenzi pentru un volum ridicat de euro. Asta crea în piaţă iluzia că există o cerere foarte ridicată pentru euro, fie de la mai mulţi investitori, fie de la un investitor mare. Automat, ceilalţi traderi şi clienţii lor plasau comenzi pentru euro pentru a se feri de o eventuală apreciere a cursului. 

Acest comportament creează o apreciere artificială a cursului de schimb, care ajunge de la 1,35, cât era dimineaţa, la 1,352 dolari/euro, să spunem. În acest moment, traderii cumpără pentru investitorul X un miliard de euro, aşa cum le-a cerut în urmă cu câteva ore, fără ca acesta să ştie că miliardul este cumpărat chiar de la traderii lui. Acestora din urmă le rămâne toată diferenţa dintre cursurile de schimb. 

CITEŞTE MAI MULT

Pierderile aduse băncii JPMorgan de “Balena din Londra”: 9 miliarde de dolari

Pierderile de 2 miliarde de dolari recunoscute pe 10 mai 2012 de JPMorgan, ca rezultat al unor tranzacţii nereuşite realizate pe pieţele de derivate cu CDS-uri, ar putea fi în realitate cu mult mai mari. Un studiu preluat de publicaţia New York Times arată că valoarea reală ar fi de peste patru ori mai mare. 

„Balena din Londra“ dă peste cap pieţele

Un operator financiar poreclit „Balena din Londra“  şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde de dolari, destabilizând pieţele de credit.

"Balena din Londra" - un trader francez - destabilizează pieţele financiare

Un operator financiar poreclit "Balena din Londra" a luat decizii extrem de periculoase şi şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde, destabilizând pieţele de credit, relatează "Le Figaro". Sumele sunt aât de mari încât afectează nivelul indicilor de credit.

JPMorgan Chase, una dintre cele mai mari bănci din lume, atacată de hackeri

Un reprezentant al grupului bancar a confirmat pentru postul american de televiziune CNBC că JPMorgan Chase este ţinta unui atac DOS al hackerilor. La sfârşitul anului trecut, mai mulţi giganţi bancari de pe Wall Street, printre care Citigroup, HSBC şi Capital One, au fost atacaţi în acelaşi fel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite