Doar negocierile dintre Washington şi Beijing pot preveni un Război Rece lipsit de câştigători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul în guvernanţă Minxin Pei şi economistul Kenneth Rogoff întrezăresc un posibil conflict între Statele Unite şi China. Deşi cei doi se află în dezacord cu privire la cine ar suferi cel mai mult în urma unui război comercial dintre cele două ţări, ei indică calea negocierilor drept unica opţiune viabilă pentru păstrarea prosperităţii globale.

Până acum, China a urmărit o creştere treptată şi calculată a influenţei sale. Spre exemplu, atunci când atenţia Statelor Unite a fost acaparată de Orientul Mijlociu, China a profitat de această ocazie pentru a stârni turbulenţe în sudul Mării Chinei, explică Minxin Pei, directorul centrului de studii strategice internaţionale Keck la Claremont McKenna University, SUA. Dacă până acum, fundamentele strategiei chineze au fost constante, acum, cu Donald Trump la Casa Albă, este posibil ca China să fie nevoită să îşi re-evalueze întreaga atitudine faţă de relaţiile cu Statele Unite, continuă Pei.

Vulnerabilităţile Chinei

Ideologic vorbind, China se află într-o poziţie favorabilă datorită schimbărilor europene şi americane care demonstrează erodarea atracţiei ideologice a democraţiei liberale precum victoria electorală a lui Trump, Brexit-ul şi ascensiunea spiritului radical-populist. La nivel economic, în schimb, fenomenul numit de Pei „de-globalizare” pare a căpăta amplitudine. Acest aspect ar trebui să îngrijoreze China din cauza poziţiei sale de prim exportator al lumii.

Pei oferă două scenarii posibile pentru viitorul curs economic al Chinei. Scenariul optimist presupune un oarecare declin în creşterea potenţială a Chinei, în vreme ce într-un scenariu pesimist, dispariţia interdependenţei economice sino-americane ar fi sinonimă cu eliminarea piedicilor diplomatice care atenuează rivalitatea geopolitică şi ideologică dintre cele două mari puteri.

Un alt semn care ar trebui să conducă la regândirea strategiei chineze este sfidarea de către Trump a politicii Chinei Unice prin care regimurile ce doresc relaţii diplomatice cu Republica Populară Chineză trebuie să rupă orice legătură cu Republica Chineză (Taiwan). În plus, Trump şi-a exprimat public rivalitatea faţă de China, promiţând lărgirea mijloacelor de luptă navală din Pacific şi prezentând cordialitate faţă de Rusia. Pei precizează că, dacă Trump va alege să confrunte Beijingul, acesta din urmă ar avea şanse de rezistenţă doar în cazul simultaneităţii unei campanii militare americane în Iran.

Anti-globalismul – cel mai mare inamic al prosperităţii americane

Kenneth Rogoff,  profesor de economie şi politici publice la Universitatea Harvard, nu împărtăşeşte perspectiva lui Minxin Pei. Spre deosebire de Pei, Rogoff nu vede în China cel mai mare câştigător de pe urma globalizării, ci chiar în Statele Unite. Rogoff consideră că rădăcinile sentimentului anti-globalist merg mai departe decât nemulţumirea financiară a muncitorilor americani. În opinia sa, problema se află în logica populistă conform căreia globalizarea excesivă conduce către distrugerea economică şi politică a Statelor Unite.

Trump se foloseşte de aceast raţionament fals, nu doar pentru a aduce slujbe înapoi în ţară, ci şi pentru a extinde dominaţia americană. Rogoff subliniază că o astfel de atitudine care justifică sentimentul anti-american nu poate menţine ordinea care i-a fost atâta vreme favorabilă Washingtonului. El adaugă că, în condiţiile dependenţei Statelor Unite faţă de manufacturile ieftine ale Chinei şi vulnerabilităţii ţărilor asiatice faţă de potenţiale ameninţări dinspre Beijing, un posibil conflict sino-american ar conduce către o victorie tactică pentru Washington obţinută cu costuri atât de mari, încât acestea ar fi echivalente cu o înfrângere strategică.

Deşi Rogoff consideră că Statele Unite nu pot câştiga un război comercial cu China, date fiind armele financiare pe care aceasta din urmă le deţine, el este de acord cu Minxin Pei în privinţa unui singur lucru – Calea către pace şi prosperitate nu este cea a conflictului, ci cea de negociere dintre cele două mari puteri.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite