Criza petrolului ne ieftineşte gazele: Gazprom anunţă scădere preţului la gaze naturale până la 184 de dolari pe mia de metri cubi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom leagă preţul gazelor din contractele pe termen lung de cotaţiile ţiţeiului, iar cum acestea au scăzut cu 72% în din 2014 până acum ruşii trebuie să scadă involuntar preţul  FOTO AP
Gazprom leagă preţul gazelor din contractele pe termen lung de cotaţiile ţiţeiului, iar cum acestea au scăzut cu 72% în din 2014 până acum ruşii trebuie să scadă involuntar preţul  FOTO AP

Scăderea cotaţiilor petrolului nu ieftineşte numai carburanţii, ci şi gazele: gigantul rus Gazprom, care leagă preţul gazelor de cel al ţiţeiului, se aşteaptă ca preţul „aurului albastru“ să fie 184 de dolari pe mia de metri cubi în Europa, versus 284 de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat, la Viena, Viktor Zubkov, preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului rus.

„În primul trimestru din 2015 preţul era 284 de dolari, în timp ce, potrivit estimărilor, în primul trimestru al acestui an va fi 184 de dolari, ceea ce înseamnă că vom pierde 100 de dolari“, a mai spus el, potrivit Itar-Tass. Oficialul a mai precizat că Gazprom va livra în acest an 160 de miliarde de metri cubi în 2016.

În prezent, grupul rus se confruntă, peste hotare, cu scăderi de preţuri, în condiţiile în care în majoritatea contractelor sale preţul gazelor naturale este legat de evoluţia preţului la petrol, cu un decalaj de şase până la nouă luni. 

Preţul barilului de ţiţei a scăzut cu aproape 75% din 2014 până acum, de la 115 dolari până la niveluri sub 28 de dolari, ceea ce reduce reduce semnificativ veniturile Rusiei şi posibilitatea ieşirii ţării din recesiune.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Exporturile sale către UE şi Turcia au crescut anul trecut cu 8%, la 159,4 miliarde metri cubi, consumatorii beneficiind de scăderea preţului la gaze.

Ameninţare voalată

El a mai avertizat, însă, şi că Uniunea Europeană că ar putea avea o criză extinsă a pieţei gazelor naturale şi un declin al investiţiilor în 2017-2018, pe fondul scăderii preţurilor la materiile prime, dacă forul comunitar nu-şi revizuieşte politica energetică pe care grupul o consideră „contradictorie“, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.ro.

Zubkov a prezentat o perspectivă sumbră pentru următorii ani, din cauză că producătorii se confruntă cu dificultăţi financiare.

„În prezent, există doar câteva state care îşi pot continua investiţiile, din cauza preţului scăzut al ţiţeiului. În viitor, când nu vor fi suficiente investiţii în perioada 2017 — 2018, ar putea apărea probleme majore pe piaţa gazelor naturale“, a avertizat oficialul Gazprom.

„Situaţia a devenit din ce în ce mai dificilă şi există riscuri sporite la adresa securităţii furnizării. Avem nevoie de o cooperare echilibrată cu partenerii noştri“, a afirmat Zubkov, dând asigurări că Rusia va fi întotdeauna un furnizor de încredere.

Nord Stream 2, criticat dur în Europa

El nu a dat detalii la ce se refer[, dar mai multe state europene se opun construcţiei gazoductului Nord Stream 2, care traversează Marea Baltică, din Rusia până în Germania. Acesta este dezvoltat de către Gazprom împreună cu OMV (Austria), E.ON (Germania), BASF (Germania) şi Shell (Olanda). Italia, dar şi Polonia şi România se opun proiectului, statele din Estul Europei argumentând că gazoductul va permite Rusiei să ocolească Ucraina, destabilizând acest stat şi aducând riscuri privind securitatea energetică în Europa.

Inclusiv Rainer Seele, şeful OMV, a declarat de curând că proiectul Nord Stream 2 "are nevoie de un sprijin mai solid în Europa", deoarece există divergenţe cu Comisia Europeană asupra acestuia. Legislaţia europeană interzice ca producătorii şi furnizorii de gaze să deţină şi conductele de transport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite