Capitalismul rusesc de cumetrie: ginerele lui Vladimir Putin a primit credite de la stat în valoare de 1,75 de miliarde de dolari la dobânzi preferenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigantul petrochimic Sibur este o fostă unitate a Gazprom ajunsă între timp pe mâna unor oligarhi prieteni ai Kremlinului
Gigantul petrochimic Sibur este o fostă unitate a Gazprom ajunsă între timp pe mâna unor oligarhi prieteni ai Kremlinului

Ginerele lui Vladimir Putin a beneficiat de credite cu dobânzi mici de la statul rus în valoare de 1,75 de miliarde de dolari, potrivit unor documente citate de Reuters şi preluate de Moscow Times. Banii au fost folosiţi pentru finanţarea unui proiect petrochimic în care Kirill Shamalov, soţul Katerinei Tikhonova, fiica cea mică a preşedintelui rus, are o cotă semnificativă.

Shamalov este unul dintre cei mai mari acţionari ai Sibur, cel mai mare procesator rus din domeniul petrochimiei. În decembrie 2015, Sibur a obţinut 1,75 de miliarde de dolari de la Fondul Naţional de Bunăstare al Rusiei pentru a construi o nouă unitate în Tobolsk, Siberia.

Potrivit documentelor, Sibur a obţinut creditul la o dobândă de 2%, foarte mică faţă de ratele de pe piaţă, în condiţiile în care Banca Rusiei are dobânda-cheie fixată la 11%. Concomitent, pe piaţa obligaţiunilor, investitorii aşteaptă dobânzi de peste 7% pentru un astfel de împrumut.

Sibur, un gigant petrochimic

Într-o declaraţie din data de 9 decembrie, Dmitri Konov – directorul executiv al Sibur – a caracterizat finanţarea ca având „termeni favorabili“. Ulterior, un purtător de cuvânt al Sibur a afirmat că societatea nu are nicio informaţie despre relaţiile de familie sau relaţiile dintre acţionarii companiei şi preşedintele Rusiei.

Fondul Naţional de Bunăstare avea la începutul anului 2015 o sumă 72 de miliarde de dolari. Acesta investeşte îndeobşte în proiecte de infrastructură, precum căi ferate, tehnologie nucleară şi drumuri. Premierul rus Dmitri Medvedev a dat un decret în luna octombrie pentru a adăuga complexul petrochimic pe lista proiectelor în care fondul poate investi. Decizia, afirma atunci Medvedev, va reduce dependenţa de importuri şi va crea până la 15.000 de locuri de muncă.

Costul total al proiectului Sibur este de 9,5 miliarde de dolari, iar acesta este numit ZapSibNeftekhim, sau prescurtat ZapSib.

În anunţurile oficiale ale Sibur, noul complex este descris ca fiind „cea mai mare unitate petrochimică modernă din Rusia“, unde vor fi create produse de clasă mondială din gazele naturale siberiene.

Legătura cu Putin

Proiectul este vital pentru viitorul Sibur, dar şi pentru valoarea acţiunilor lui Shamalov în companie. Shamalov s-a căsătorit cu fiica lui Putin în anul 2013, moment după care ginerele preşedintelui şi-a majorat pachetul de acţiuni de cinci ori. Shamalov a achiziţionat 17% din Sibur în septembrie 2014, cota sa ajungând la un total de 21,3%. Ceilalţi acţionari ai Sibur sunt Leonid Mikhelson (50,2%), Timcenko deţine 15,3%, în vreme ce foştii şi actualii acţionari ai Sibur au împreună 13,2%.

Pe lângă împrumutul obţinut de la fondul de stat, Sibur a atras 3,3 miliarde de dolari de la o serie de bănci europene. Pentru a dezvolta ZapSib, grupul rus lucrează îndeaproape cu grupul german Linde Gas şi cu compania elveţiană INEOS.

Petrochimia a evitat sancţiunile

Complexul petrochimic va produce anual 1,5 milioane de tone de etilenă, care este folosită într-o multitudine de produse, de la castroanele de plastic la ţevi de apă. Potrivit analiştilor de la Moody’s, proiectul va cre;te veniturile Sibur cu 25-30%, până la 11 miliarde de dolari pe an. 

Un alt acţionar mare al Sibur este oligarhul rus Ghenadi Timcenko, aflat pe lista de sancţiuni a Europei şi a SUA în urma anexării Crimeei. O companie a acestuia, producătorul de gaze Novatek, al doilea din Rusia după Gazprom, se află de asemenea pe lista sancţiunilor. Novatek a primit, la rândul său, finanţare din Fondul Naţional de Bunăstare, cele două fiind singurele entităţi private care au reuşit acest lucru. Leonid Mikhelson, acţionarul principal al Sibur, este la rândul său preşedinte şi acţionar semnificativ al Novatek, averea sa fiind estimată la 12,8 miliarde de dolari de către revista americnaă Forbes.

Nikolai Shamalov, tatăl ginerelui lui Putin, se află şi el pe lista ruşilor sancţionaţi de Uniunea Europeană. Acestea include restricţii la circulaţia în spaţiul comunitar şi îngheţarea activelor deţinute în spaţiul european.

Totuşi, nici numele lui Kirill Shamalov şi nici cel al Sibur nu au fost incluse în lista sancţiunilor.

Fostă unitate a Gazprom

Sibur este o fostă unitate care a fost deţinută de Gazprom. Spre deosebire de producătorii de petrol şi gaze, Sibur beneficiază de preţurile mici ale ţiţeiului deoarece foloseşte cantităţi mari de hidrocarburi pentru procesare.

Sibur deţine 26 de unităţi localizate în Rusia şi are peste 25.000 de angajaţi şi produce de la anvelope, plastic şi polimeri, până la energie electrică pe bază de gaze, anterior realizând şi îngrăşăminte chimice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite