Coreea de Nord deturnează 70% din fondurile obţinute de la Coreea de Sud pentru programul său nuclear

Coreea de Nord deturnează 70% din fondurile obţinute de la Coreea de Sud pentru programul său nuclear

Kim Jong Un, liderul nord-coreean, este renumit pentru stilul său de viaţă luxos

Coreea de Sud spune că 70% din banii pe care îi plătea pentru salariile şi taxele din parcul industrial Kaesong, operat împreună cu Nordul, au fost deturnaţi de către autorităţile de la Phenian pentru programul de înarmare nucleară şi asigurarea luxului în care trăieşte liderul Kim Jong Un.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta este prima recunoaştere de către Coreea de Sud a faptului că cei 55.000 de angajaţi nord-coreeni din complexul Kaesong primeau mult mai puţin ceât cei 170 de dolari cu care erau plătiţi în medie de către companiile sud-coreene.

Coreea de Sud a suspendat săptămâna trecută derularea activităţii în acest complex industrial, ca răspuns la testul cu rachetă balistică efectuat pe 7 februarie.

Seulul a afirmat că nu mai poate permite ca sumele plătite în cadrul proiectului comun industrial să contribuie la continuarea programului de înarmare nuclear al Phenianului.

Coreea de Nord a efectuat în luna ianuarie cel de al patrulea test nuclear, detonând prima bombă cu hidrogen în poligonul său subteran.

Phenianul a caracterizat decizia Seulului de suspendare a activităţii din complexul industrial ca fiind „o declaraţie de război” şi a îngheţat activele firmelor sud-coreene.

„Salariile lucrătorilor nord-coreeni şi celelalte taxe erau plătite cash în dolari SUA autorităţilor din ţara comunistă şi nu muncitorilor. Aceste sume au fost deturnate în acelaşi mod ca toate celelalte încasări valutare”, a declarat Ministru Unificării din Coreea de Sud.

Valuta forte este păstrată şi administrată de către Biroul 39 al Partidului Muncitorilor (Comunist), a mai spus ministrul. El a adăugat că circuitul banilor i-a fost confirmat din mai multe surse, dar pe care nu le-a menţionat explicit.

Se presupune că Biroul 39  a fost înfiinţat special pentru a finanţa stilul de viaţă luxos al liderului comunist. De asemenea, biroul este parte a agenţiei nord-coreene care finanţează programul nuclear şi de dezvoltare a rechetelor balistice.

Guvernul sud-coreean, împreună cu celelalte companii comerciale, a investit aproximativ 830 de milioane de dolari în parcul industrial de la Kaesong pe parcursul celor zece ani de când a fost inaugurat, comunică autorităţile de la Seul.

Muncitorii din Nord aveau parte de o imagine a vieţii într-un stat capitalist, lucrând pentru cele 124 de întreprinderi, în majoritate mici şi mijlocii care îşi desfăşurau activitatea în acest parc situat la nici 60 km de Seul.

Salariul minim de aici era de 70 de dolari pe lunp, însă companiile plăteau mai mult decât dublu pentru orele lucrate suplimentar plus bonusuri, fără să se ridice însă nici pe departe la salariile practicate în Sud.

Proiectul Kaesong a apărut după primul summit dintre cele două ţări desfăşurat în 2000, când cei doi lideri s-au declarat pentru reconciliere şi cooperare. Din păcate a rămas şi ultima încercare concretă a eforturilor de restabilire a relaţiilor dintre Nord şi Sud.

Kaesong a mai fost închis odată pentru cinci luni în 2013 după tensionarea relaţiilor ca urmare a celui de al treilea test nuclear efectuat de Phenian. Cu toate acestea, complexul industrial şi-a reluat activitatea în ciuda unei deteriorări vizibile a relaţiilor dintre cele două state.
citeste totul despre: