Cine este Andriy Kobolyev, omul de care depinde încălzirea europenilor la iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea poate crede că preşedintele rus Vladimir Putin sau cancelarul german Angela Merkel sunt cei de care depinde încălzirea cu gaze naturale în iarna care stă să vină. Însă nu e aşa.

Andriy Kobolyev, şeful de 36 de ani al Naftogaz, este cel spre care se vor îndrepta toate privirile. Gazprom nu mai alimentează Ucraina deja din luna iunie, iar un contract în vigoare între cele două entităţi nu există.

Dacă în acest moment tranzitul cu gaze spre clienţii europeni ai Gazprom decurge fără probleme, Kobolyev este cel care trebuie să se asigure că acest lucru se va întâmpla şi la iarnă. 

El trebuie să găsească alternative la gazul rus, să negocieze cu Gazprom şi să elimine corupţia din compania pe care o conduce. Iar cea mai dureroasă decizie ar putea fi creşterea preţurilor la energie pentru consumatorii ucraineni, scrie Chicago Tribune.

Este foarte puţin timp ca Ucraina să se pregătească pentru iarnă, în condiţiile în care armata sa luptă cu insurecţia pro-rusă din est. Rusia furnizează în mod normal mai mult de jumătate din consumul Ucrainei, restul fiind producţie proprie. Acum Naftogaz asigură din depozite consumul naţional, iar tranzitul se desfăşoară fără probleme. Numai că stocul de gaze al Naftogaz se va sfârşi, în acest ritm, chiar la iarnă.

Contract cu Slovacia

Ucraina a semnat deja un acord cu Slovacia pentru a importa gaze din Slovacia, printr-o conductă care are capacitatea de a transporta anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Numai că Ucraina are nevoie de 25 de miliarde de metri cubi, cât importa de la Gazprom. Iar gigantul rus avertizat deja statele care se pregătesc să livreze gaze Ucrainei prin fluxul reversibil al gazoductelor.

Principala problemă o constituie preţul. Rusia a propus Ucrainei un preţ de 385 de dolari pe mia de metri cubi, însă Kievul nu acceptă. Ucraina doreşte un preţ la media europeană, de 340 de dolari pe mia de metri cubi. În fapt, autorităţile ucrainene au anunţat că au propus deja pentru Gazprom două modele pe care să se calculeze preţul: fie la preţul spot al burselor europene de gaze, fie diferenţiat – un preţ vara şi altul iarna.

„Kobolyev a fost însărcinat cu o misiune extrem de dificilă, pe care chiar şi unul dintre cei mai experimentaţi negociatori ai Ucrainei, care a condus statul prin precedentele războaie ale gazului cu Rusia, le-a găsit descurajatoare“, spune Emily Stromquist, analist pe zona eurasiatică în Londra. „Dacă întreruperile de furnizare continuă, atunci o încetinire în industrie şi penele de curent sunt inevitabile“, a mai spus ea.

Tomas Marecek – directorul general al operatorului slovac de conducte Eustream – spune că tocmai datorită abordării „fără nonsensuri“ a lui Kobolyev au avut succes negocierile privind fluxul reversibil al gazoductelor dinspre Slovacia. Acestea au stagnat pe timpul preşedintelui Viktor Ianukovici.

„Ne place să avem de-a face cu domnul Kobolyev“, a spus Marecek într-un interviu la Praga. „Este modern, profesional şi european pe de-a-ntregul. Înţelege cum funcţionează piaţa gazelor“, a mai completat Marecek. 

Pesimism cu privire la negocierile cu Gazprom

Cât priveşte discuţiile cu Gazprom, Kobolyev nu este optimist, în ciuda ajutorului oferit de Uniunea Europeană. Grupul rus este pregătit să închidă robinetul pentru gazele destinate Uniunii Europene, astfel încât să pună presiune pe UE să agreeze construcţia de noi gazoducte care să ocolească Ucraina, spune Kobolyev. „S-ar putea să nu existe deloc gaz rusesc la iarnă“, spune Kobolyev, care este blond cu ochi albaştri. „În contextul mai larg al conflictului militar, aş spune că probabilitatea unui astfel de scenariu este chiar ridicată“, a completat el.

Creşterea preţurilor la gaze pentru populaţie

Astfel că şeful Naftogaz ar putea fi forţat să crească preţul gazelor, în unele cazuri şi de trei ori mai mult, pentru a forţa consumatorii să consume mai puţin gaz. Până în acest an, Naftogaz cumpăra „aurul albastru“ de la Gazprom sau produs local şi îl vindea consumatorilor sub costuri, ceea ce a făcut ca Ucraina să fie unul dintre cele mai puţin eficiente ţări din lume în privinţa energiei şi a golit trezoreria statului.

Aproximativ o treime din gospodăriile ucrainene plătesc 30 de grivne lunar pentru dreptul de consuma oricat gaz doresc. Asta înseamnă doar 2,4 dolari. Kobolyev vrea să crească preţul la 100 de grivne înainte de venirea iernii, chiar dacă măsura va fi foarte nepopulară. „Poate suna suprinzător, dar cea mai mare parte a populaţiei din Ucraina îşi permite să plătească preţuri mai mari. Oricum, consumul curent de gaze este prea mare, aşa că oamenii trebuie să înveţe să economisească gazele“, spune Kobolyev.

Nu este prima oară când el lucrează pentru Naftogaz. Kobolyev şi-a început cariera ca şi consultant la PricewaterhouseCoopers, unde a lucrat între 2000 şi 2002. Atunci a ajuns la Naftogaz, unde a lucrat până în 2010, în mandatul fostului preşedinte Ianukovici, când a decis să plece. Următorii trei ani i-a petrecut în investment banking. Iar anul trecut, spre surpriza sa, a fost invitat să aplice pentru postul de director executiv al Naftogaz şi a câştigat postul.

„Vaca de muls“ se îndreaptă spre o pierdere istorică de 8 miliarde de dolari

El spune că Naftogaz a fost folosită drept vehicul de îmbogăţire rapidă de prea mulţi, iar acum are datorii şi este o povară pentru bugetul ţării. Compania se îndreaptă spre o pierdere de 8 miliarde de dolari, care trebuie acoperită din bugetul statului. Iar Ucraina, o ţară aproape falită, nu-şi permite acest lucru.

„Naftogaz a fost vaca de muls a bugetului Ucrainei“, spune Kobolyev. „Dar, ca întotdeauna, dacă mulgi vaca prea mult şi nu o hrăneşti, se îmbolnăveşte. Toată lumea doar a luat de la Naftogaz în toţi aceşti ani, iar acum este aproape moartă“, consideră el.

Între timp, vasta reţea de rezervoare subterane a Ucraine, care poate stoca în total 30 de miliarde de metri cubi de gaze, nu este plină decât pe jumătate, un alt motiv pentru care Kobolyev să se teamă de iarnă. Totuşi, el este stoic. „Nu avem altă opţiune decât să ne reformăm“, a afirmat oficialul. „Iar asta face ca deciziile mele să fie mai uşoare“, conchide Kobolyev.

Precedentele din 2006 şi 2009

Gazprom a întrerupt anterior de două ori furnizarea de gaze către Europa prin Ucraina, o dată în 2006 şi apoi în 2009. În acest ultim caz problemele au pornit tot de la preţul gazelor. Gazprom a oprit furnizarea către Naftogaz, dar a continuat-o către clienţii europeni. Ulterior, compania ucraineană a preluat din gazele destinate altor state, ceea ce a făcut ca Gazprom să oprească livrările total. Cei mai afectaţi au fost cetăţenii din statele aflate în sud-estul Europei, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia.

Citeşte şi:

UE ar putea interzice exporturile de gaze şi să limiteze consumul industrial

Uniunea Europeană ar putea interzice exporturile de gaze şi să limiteze consumul industrial, pentru protejarea aprovizionării cu energie a utilizatorilor casnici în această iarnă, în eventualitatea în care Rusia ar opri livrările de gaze din cauza crizei din Ucraina, potrivit unei surse comunitare.

Ucraina vrea să blocheze tranzitul gazelor ruseşti pe propriul teritoriu

Autorităţile din Ucraina intenţionează să blocheze tranzitul gazului rusesc pe propriul teritoriu, ca măsură de sancţiune împotriva politicii externe de la Kremlin, a anunţat de curând premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, potrivit Russia Today.

Criza gazelor îşi arată colţii. Locuitorii din Kiev rămân fără apă caldă până în octombrie

Toţi locuitorii din Kiev sunt privaţi începând de luni de apă caldă, situaţie care va dura cel puţin până în luna octombrie din cauza crizei economice şi a întreruperii livrărilor de gaze din Rusia, relatează AFP.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite