Ploaie de bani din Rusia pentru Kârgâzstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom a preluat controlul sistemului gazier al Kârgâzstanului
Gazprom a preluat controlul sistemului gazier al Kârgâzstanului

Rusia va aloca Kârgâzstanului o asistenţă de 45 de miliarde de ruble (circa 1,2 miliarde de dolari) pentru construcţia unui gazoduct magistral ce va lega nordul cu sudul ţării.

După ce guvernul de la Bişkek a adoptat un pachet de 21 legi necesare pentru aderarea, de la 1 ianuarie 2015, la Uniunea Vamală şi Spaţiul Economic Euroasiatic Unic, Rusia a anunţat că va acorda o asistenţă financiară impunătoare.

Astfel Rusia ar fi gata să aloce 45 de miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari) pentru construcţia unui gazoduct ce va lega nordul cu sudul ţării. "Lucrările de proiectare au început, iar construcţia va începe în primăvara anului viitor", a anunţat preşedintele ţării Almazbek Atambaev, în timpul manifestaţiilor prilejuite de Ziua Independenţei.

Un alt "cadou" generos a venit de la Gazprom, care a anunţat că de la 1 octombrie 2014 reduce cu circa 28% a tarifelor la gaze livrate consumatorilor, de la 224 la 165 de dolari pentru o mie de metri cubi. Totodată Gazprom a promis investiţii de 20 de miliarde de ruble pentru lucrări de prospecţiuni şi extacţie a gazelor din zăcămintele din Kârgâzstan.

Gazprom a cumpărat anul trecut cu un dolar compania naţională de gaze din Kârgâzstan. Ţara depinde de livrările de gaze din Uzbekistan, care însă refuză să furnizeze gaze din cauza unui litigiu dintre cele două state. În consecinţă sudul Kârgâzstanului a rămas fără gaze.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite