Biden avertizează că un nou gazoduct între Rusia şi Germania va spori dependenţa energetică a Europei de Moscova. Ţinta: Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele american Joe Biden avertizează că proiectul unei noi conducte de gaze naturale care să lege Rusia şi Germania „pare o afacere destul de proastă“ pentru Europa, deoarece îi sporeşte dependenţa energetică de Moscova, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

O blocare a Europei „într-o dependenţă mai mare faţă de Rusia (...) va destabiliza în mod fundamental Ucraina“, a subliniat vicepreşedintele american.

Biden i-a îndemnat pe liderii europeni să ia propriile decizii în acest dosar.

Gigantul rus Gazprom şi UE, care importă o treime din gazele naturale pe care le foloseşte din Rusia, au convenit anul trecut să construiască un nou gazoduct, în paralel cu cel care trece pe sub Marea Baltică.

Biden a făcut aceste declaraţii joi, în capitala suedeză Stockholm, la finalul unei întâlniri cu premierul Stephan Lofven.

Declaraţiile lui Biden se referă la gazoductul Nord Stream 2, care urmăreşte să dubleze capacitatea actualelor conducte de sub Marea Baltică. Acesta ar trebui să aibă o capacitate anuală de transport de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Problema este că Gazprom a anunţat deja că în 2019, anul în care Nord Stream 2 ar trebui finalizat, va stopa tranzitul de gaze prin Ucraina. Acest lucru lasă ţara vecină descoperită în faţa „şantajului energetic“ al Rusiei, în condiţiile în care Gazprom a mai oprit livrările prin Ucraina în anii 2006, 2009 şi 2014 ca urmare a disputelor privind tarifele. Situaţia actuală este mai tensionată, însă, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi sprijină cu arme rebelii din estul Ucrainei.

Partenerii europeni ai Gazprom, respectiv grupurile Shell, OMV, Engie, Uniper şi Wintershall au anunţat că se retrag din proiect, după ce autoritatea de concurenţă din Polonia nu a dat undă verde pentru realizarea gazoductului. Totuşi, grupul Gazprom a anunţat că va continua de unul singur proiectul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite