Teodorovici explică de ce „stoarce“ companiile de stat de dividende: De ce să le lăsăm acolo?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că Guvernul va încasa circa 2 miliarde de lei de la companiile de stat, drept dividende suplimentare, el explicând şi de ce ia aceşti bani de la companii, care sunt în pericol de a nu-şi putea face investiţiile.

Teodorovici a motivat că statul a cerut aceşti bani deoarece companiile nu îi investesc, ci în ţin în bănci la dobânzi foarte mici. Întrebat însă care a fost motivul pentru care Guvernul a avut nevoie de acei bani, el a răspuns tot cu o întrebare: „De ce să le lăsăm acolo aceste sume?“. Întrebat dacă există pericolul ca aceste firme să nu îşi mai poată derula investiţiile, ministrul Finanţelor a spus că „este o speculaţie” şi nu a fost afectată „niciun fel de investiţie astăzi în derulare la aceste companii“.

Dialogul dintre Eugen Teodorovici şi jurnalişti:

Jurnalist: Guvernul a decis să stoarcă de rezerve companiile de stat, acum pe final de an, obligându-le să distribuie dividende suplimentare de 2 miliarde de lei la bugetul de stat. În unele cazuri, sumele cerute au fost chiar mult peste cât au fundamentat companiile. De ce a fost nevoie de aceşti bani, chiar cu riscul de a pune în pericol nişte investiţii obligatorii, cum ar fi retehnologizarea Reactorului 1 de la Cernavodă, pentru care compania Nuclearelectrica adună bani?

Eugen Teodorovici: Este totuşi o speculaţie pentru că în primul rând trebuie să ştim foarte clar, trebuie să înţelegem: statul este principalul acţionar al acestei companii. Nu a fost afectată printr-o astfel de abordare niciun fel de investiţie astăzi în derulare la aceste companii, unde statul este partener. Mai mult, este o decizie a acţionarului de a face un astfel de transfer al dividendelor către buget, în loc să fie ţinute aceste sume în depozite bancare cu dobânzi foarte mici. 

Jurnalist: Da, dar acei bani pot fi folosiţi pentru investiţii, pentru dezvoltarea companiilor, cum este Romgaz, care are în plan o mulţime de investiţii pe care ar putea să le facă şi, din ce am înţeles, pentru acele investiţii ar putea fi obligată să recurgă la alte metode de a găsi resurse financiare. La Nuclearelectrica, acele rezerve erau special pentru acea retehnologizare, care este extrem de scumpă, peste 1,5 miliarde de euro.

Eugen Teodorovici: Cei care susţin aceste afirmaţii pot să vă spună care sunt acele investiţii făcute ultimele nouă luni, zece luni de zile în timpul lui 2018? Repet, uitaţi-vă de când este constituit fiecare depozit bancar. Adică banii statului care nu sunt investiţi de acele companii sunt ţinuţi în bănci la dobânzi foarte mici. Întrebarea este cea mai corectă cale?

Jurnalist: M-aţi întrebat de o investiţie în derulare... Da, cea de la Iernut. Romgaz doreşte să mai facă o investiţie şi la Mintia.

Eugen Teodorovici: Nimeni nu opreşte compania statului să facă investiţii. Nimeni nu-şi permite să oprească o investiţie în derulare. Pentru acea investiţie pentru care ai un contract şi neasigurând fondurile necesare, constructorul respectiv îţi poate face penalizări. Cred că nimeni nu îşi poate permite statul să plătească din banii publici acele penalităţi. 

Jurnalist: Dar de ce statul român a cerut mai mult decât au fundamentat companiile? Care este explicaţia?

Eugen Teodorovici: Aş putea să vă răspund tot printr-o întrebare: Dacă există faţă de aceste sume, pe care statul le-a solicitat, diferenţe în depozite bancare. Dacă da, înseamnă că este o eroare de management la acele companii, nu la stat.

Jurnalist: Şi de ce a fost nevoie până la urmă de aceşti bani? Care a fost problema în condiţiile în care execuţia bugetară arată bine, în condiţiile în care vorbiţi de venituri mai mari la buget?

Eugen Teodorovici: Tot printr-o întrebare o să vă răspund: De ce să le lăsăm acolo aceste sume?

Jurnalist: Pentru investiţii...

Eugen Teodorovici: Nimeni nu a oprit acele investiţii. Dacă veniţi cu abordări la care nu acceptaţi niciun alt punct de vedere, atunci degeaba vă povestesc sau vă spun ce este de fapt în realitate, dacă aveţi această abordare. Aceasta este decizia statului, perfect legală, sunt sume care nu trebuie ţinute în depozite bancare şi care trebuie investite.

...

Jurnalist: Cu dividendele suplimentare. Care e suma totală pe care o luaţi? 2 miliarde până la urmă?

Teodorovici: Cred că 1,9, dacă nu mă înşel. Dacă doriţi, o să aveţi o situaţie pe fiecare companie în parte, cât de la fiecare companie s-a primit la buget ca şi sumă.

Jurnalist: S-a discutat despre riscul să rămână fără lichidităţi?

Teodorovici: Nu, categoric. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite