Taxa bancară ar putea creşte comisioanele la retragerea de numerar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a dat de înţeles într-o conferinţă că taxa pe activele bancare ar putea duce la creşterea comisioanelor pentru retragerile de numerar.

„Taxezi creditarea populaţiei şi companiilor dorind să o creşti. Asta este declaraţia. Doreşti creşterea creditării companiilor şi a populaţiei, dar o taxăm. Taxăm titlurile de stat care înseamnă datoria statului la bănci. Orice taxezi, creşte preţul. Aşa funcţionează. Ne pare rău că nu funcţionează altfel. Taxarea oricărui tip de activ numerar, cel pe care îl găsiţi în bancomate şi la ghişeele băncilor. Cash-ul costă. Băncile cumpără bancnotă, efectiv, pentru a deservi clienţii. Comisioanele merg până la 0,5%. Cât să adaugi din taxă peste acest comision. Băncile nu doresc să ajungă la clienţi cu aceste costuri”, a declarat Dănescu, într-o conferinţă organizată de Oxygen events, potrivit HotNews.

El a spus că prima opţiune pentru ARB este renunţarea la taxa bancară, iar dacă nu se renunţă, atunci a doua opţiune este limitarea efectelor prin reducerea bazei de taxare.

„S-a prezentat că oarecum o astfel de taxă nu are cum să ajungă la obiectivele declarate, dimpotrivă, şi că noi suntem deschişi să încercăm să explicăm lucrurile acestea, prima opţiune pentru noi fiind renunţarea la această taxă, dar dacă nu se renunţă atunci a doua opţiune este să limităm efectele prin găsirea celor mai bune metode de reducere a bazei de taxare, reducerea nivelului, pentru că nivelul taxei este foarte mare. La bază este foarte dificil de discutat economic pentru că, până la urmă, dacă te uiţi la activ şi vezi care sunt cele mai importante, nu în ordinea lichidităţii, cum se găsesc ele în bilanţ, creditarea populaţiei şi a companiilor. Taxez creditarea populaţiei şi companiilor dorind să o creşti, de fapt? Şi aceasta este declaraţia, am dori să crească creditarea populaţiei şi a companiilor dar o taxăm. Cum poţi să creşti lucrurile acestea? Taxăm titlurile de stat care înseamnă datoria statului la bănci şi înseamnă că până la urmă creşte preţul îndatorării şi e plătit de toată lumea”, a mai spus Dănescu, potrivit Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite