Erste Group se aşteaptă să fie afectat negativ de taxa bancară din România, după un profit net de aproape 1,8 miliarde euro în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
erste

Erste Group a înregistrat anul trecut un profit net de aproape 1,8 miliarde euro, dar se aşteaptă ca în acest an să fie afectat negativ de taxa bancară din România.

„Bazându-ne pe o creştere de 4-6% a creditării, ne aşteptăm ca veniturile să crească mai mult decât cheltuielile. Costurile de risc vor creşte, dar vor rămâne la minime istorice (10-20 puncte de bază). Indicatorul «alte rezultate operaţionale» va fi afectat negativ de taxa bancară din România. Ca urmare a ratelor medii scăzute de impozitare din Europa Centrală şi de Est, rata de impozitare a Erste Group este estimată să rămână sub 20%”, arată compania în raportul financiar pe anul 2018..

„Profitul net anual, care a crescut cu peste o treime, la aproape 1,8 miliarde de euro, nu este doar cel mai bun rezultat al nostru înregistrat vreodată, ci este şi un simbol pentru aniversarea noastră de 200 de ani, pentru durabilitatea unui model de afaceri care a schimbat semnificativ regiunea în care suntem şi astăzi activi”, a spus Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

„Faptul că acest rezultat a fost susţinut de fundamente puternice - o creştere cu 7% atât a depozitelor, cât şi a creditelor – arată încă o dată soliditatea modelului nostru de business. Regiunea în care activăm continuă să fie cea mai dinamică din punct de vedere economic din UE. Ratele scăzute ale şomajului, creşterea salariilor în termeni reali şi îmbunătăţirea competitivităţii economice i-au încurajat pe antreprenorii din regiune să-şi asume mai multe riscuri şi să investească - şi, astfel, să creeze locuri de muncă. Acest sentiment pozitiv este evident şi în rândul populaţiei, astfel că cererea clienţilor pentru credite de locuinţe şi de consum a rămas solidă. Depozitele au continuat să crească puternic, ceea ce subliniază, pe de o parte, încrederea pe care clienţii noştri o au în noi, ca instituţie cu o istorie de 200 de ani, dar reflectă şi eşecul pieţelor de capital de a oferi o alternativă convingătoare la carnetele de economii. Cât despre provocările specifice regiunii, anul trecut a arătat clar că riscul politic depăşeşte riscul comercial - dar acest fenomen nu este întâlnit doar în Europa Centrală şi de Est.

Modelul nostru de business a continuat să îşi valorifice punctele forte în 2018: mediul de risc constant favorabil a contribuit la o îmbunătăţire suplimentară a ratei creditelor neperformante la 3,2%. Venitul net din dobânzi a crescut cu 5,3%, în timp ce venitul net din comisioane a crescut cu 3,1%. Cheltuielile au rămas aproape neschimbate, şi au reprezentat astfel un factor pentru creşterea semnificativă a rezultatului operaţional cu aproape 9%. Suntem mulţumiţi de nivelul indicatorilor noştri de capital şi de lichiditate: rata capitalului comun de rang 1 a fost de 13,5%, în timp ce indicele de capital total a fost de 18,2%. În acest context, dorim să împărţim rezultatul bun cu acţionarii noştri şi, prin urmare, vom propune în cadrul adunării generale anuale un dividend mai mare, în valoare de 1,40 euro pe acţiune”, a completat el.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite