Sfaturi pentru economisirea de energie termică. Cum să reduci factura la încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfaturi pentru economisirea de energie termică: cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi  FOTO Shutterstock
Sfaturi pentru economisirea de energie termică: cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi  FOTO Shutterstock

Temperaturile exterioare au scăzut, iar în anumite părţi ale ţării ninsoarea deja şi-a făcut simţită prezenţa. În astfel de momente creşte consumul de resurse pentru încălzire. „Adevărul“ vă oferă câteva sfaturi pentru economisirea de energie termică.

Sfaturi pentru economisirea de energie termică. Nu acoperiţi caloriferele cu perdele, draperii sau mobilier

Reducerea facturii la încălzire se mai poate face în primul rând prin eliminarea „obstacolelor“ de pe lângă calorifere. Fie că sunteţi racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, fie că aveţi o centrală murală pe gaze naturale, asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite pentru a nu îngreuna schimbul de căldură. Astfel, casa se încălzeşte mai repede.

Sfaturi pentru economisirea de energie termică. Montaţi robineţi la calorifere 

În cazul în care sunteţi conectat la un sistem centralizat de furnizare a energiei termice, atunci puteţi monta robineţi şi termostat pentru a nu consuma energie termică în cazul în care nu sunteţi acasă. Astfel, este recomandat să închideţi robineţii radiatoarelorcând plecaţi la serviciu, pentru a nu încălzi degeaba locuinţa.

Sfaturi pentru economisirea de energie termică. Folisiţi un termostat de ambianţă

În cazul în care deţineţi centrală de apartament, pe gaze, termostatul poate controla centrala fără a fi nevoie de intervenţia nimănui, iar robineţii sunt necesari pentru a regla debitul agentulu termic în cazul în care temperatura creşte peste nevoile dumneavoastră. 

Trebuie să ştiţi că pentru a obţine în locuinţă un grad peste temperatura de 19 °C se consumă în plus cu 8% mai multe gaze naturale, potrivit grupului german E.ON. Iar cu fiecare alt grad se consumă iarăşi cu 8% mai mult.

Sfaturi pentru economisirea de energie termică. Izolaţi locuinţa

O reducere a consumului de energie consumată se poate realiza şi prin izolarea locuinţei, deoarece aceasta reduce pierderile de căldură. Izolarea se poate face atât la exterior, cât şi pe interiorul locuinţei.

În domeniul energetic există o vorbă: „cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi“. Izolarea termică a locuinţei creşte capacitatea de a reţine căldura, reducând consumul.

Sfaturi pentru economisirea de energie termică. Instalaţi geamuri termopan

Geamurile termopan sunt mult mai eficiente în a reţine căldura. În cazul în care nu aveţi astfel de geamuri, este recomandată  izolarea îmbinărilor cu garnituri de etanşare autoadezive pentru reducerea facturii la încălzire. În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. 

Tot la acest capitol, trebuie menţionat că aerisirea trebuie făcută prin deschiderea largă a ferestrelor pe perioade scurte, în caz contrar pierderile de căldură fiind mai mari dacă ferestrele sunt lăsate întredeschise pentru perioade lungi.

  

Sfaturi pentru economisirea de energie termică. Schimbaţi centrala veche cu una nouă

În cazul în care aveţi o centrală mai veche pe gaze, schimbaţi-o cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere - care are un randament de circa 90% - sau cu o centrală termică în condensaţie - care ajunge şi la un randament de 96%. Astfel, se poate obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite