Prima Casă în euro versus lei. Cum au evoluat ratele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicii Robor şi Euribor la 3 luni (3M) intră în componenţa dobânzilor variabile la majoritatea creditelor în lei, respectiv în euro, oferite de bănci. Aceşti indici se actualizează în contractele de credit trimestrial (la fiecare 3 luni) la o dată fixă (stabilită în fiecare contract de credit).

FinZoom.ro şi-a propus să urmărească cum au evoluat cei doi indici la sfârşit de septembrie în ultimii 8 ani şi cum a afectat evoluţia lor rata lunară la un credit Prima Casă în lei. La creditele în euro, s-a ţinut cont şi de evoluţia cursului lei/euro.

Credite Prima Casă în lei vs. euro: avantaj euro 2009-2012 şi în lei după 2014

Cei care au luat credite Prima Casă în euro în perioada 2009-2012 au plătit până acum rate mai mici decât dacă s-ar fi împrumutat atunci în lei (din cauza valorilor foarte mari a Robor de acum 5-8 ani).

Însă nici euro nu a variat prea mult în ultimii ani (între 4.2 şi 4.6 lei pentru euro) – dacă s-ar fi dublat euro (la fel că CHF-ul), am fi avut aceeaşi problemă acum la creditele în euro ca la creditele în franci elveţieni.

Din 2013, programul Prima Casă este disponibil doar în lei.

Din calculul FinZoom.ro rezultă că, dacă ar fi putut să se împrumute în euro în 2014, un consumator ar fi plătit pentru acel credit în euro mai mult decât pentru acelaşi credit Prima Casă în lei (din acest punct de vedere, măsură de a limita programul Prima Casă doar pentru lei în 2013, a fost una bună).

Citiţi mai multe pe FinZoom.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite