Miza creşterii salariului minim: aproape 2 miliarde de lei în plus la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impactul majorării salariului minim pe economie asupra angajatorilor este greu de suportat pentru cei aproximativ 688.000 de angajatori din mediul privat, ridicându-se la  aproximativ 4 miliarde de lei pe an, din care la stat vor ajunge 1,9 miliarde de lei, sume aferente doar majorării salariale.

Potrivit Legii privind salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie, salariile vor creşte de la 1.900 lei în prezent, la 2.080 lei pentru persoanele cu studii medii, şi la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare care au cel puţin un an vechim e în domeniul în care s-au specializat.

Nota de fundamentare a actului normativ arată că această creştere va avea impact asupra a 1.029.785 de angajaţi cu studii medii şi 350.000 de angajaţi cu studii superioare.

„Astfel, o persoană angajată cu salariul minim va obţine un salariu net majorat la 1263 lei faţă de 1162 cât este în prezent, respectiv va obţine cu 101 lei mai mult, iar pentru această diferenţă angajatorul va fi nevoit să suporte un cost suplimentar de 184 lei, de la 1943 lei la 2127 lei.

În cazul celor cu studii superioare, salariatul va încasa un salariu net de 1413 lei, cu 251 lei mai mult decât în 2018, iar angajatorul va plăti cu 460 lei mai mult comparativ cu anul curent”, a declarat Andreea Păun, Payroll Supervisor, Accace România.

Un simplu calcul arată că impactul creşterii salariului minim pe economie asupra firmelor va fi de aproximativ 4 miliarde de lei pe an, din care la stat vor ajunge 1,9 miliarde de lei, sume aferente doar majorării salariale.

Creşte volumul de activitate pentru Departamentul HR 

Angajatorii care au încadrat personal la nivelul salariului minim pe economie sunt obligaţi, prin lege, să majoreze salariile, astfel încât acestea să nu fie sub nivelul minim în vigoare de la 01.01.2019.

Orice modificare referitoare la salariul de bază şi alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, în timpul executării contractului individual de muncă, impune încheierea unui act adiţional la contract, anterior producerii modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.

Există mai multe interpretări din perspectiva demersurilor pe care angajatorul trebuie să le facă în vederea respectării acestor prevederi legale.

„Astfel, indiferent de opţiunea aleasă, fie prin întocmirea de acte adiţionale sau decizie colectivă de majorare salarială, specialiştii de resurse umane vor trebui să gestioneze întregul proces de emitere a documentaţiei necesare în relaţia cu salariaţii, astfel încât angajatorul să respecte obligaţia de a informa salariaţii cu privire la modificare şi să se asigure că se vor respecta termenele de înregistrare în Registrul de evidenţă a salariaţior”, a spus Păun.

Modificarea salariului de bază atrage după sine obligativitatea efectuării înregistrării în Registrul general de evidenţă a salariaţilor (Revisal). Potrivit art. 4, alin. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, modificarea salariului se înregistrează în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. Excepţie fac situaţiile în care modificările se produc ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti când înregistrarea în registru se face în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care angajatorul a luat cunoştinţă de conţinutul acesteia.

Diferenţierea pe criteriul vechimii în muncă în domeniul studiilor 

Pentru a respecta prevederile legale, angajatorii vor trebui să verifice şi să valideze datele privind vechimea în muncă a salariaţilor, informaţii care ar trebui să se regăsească şi în cuprinsul fişei de post, atât nivelul de studii, cât şi experienţa în domeniul studiilor, în special dacă experienţa este un criteriu pentru ocuparea postului.

Observăm astfel că tinerii absolvenţi, fără experienţă în muncă, vor putea beneficia de un salariu majorat doar după ce vor lucra minimum un an în domeniul pentru care s-au specializat.

Amenzi uriaşe pentru angajatorii care nu cresc salariile

Trebuie avut în vedere faptul că, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii republicat, angajatorii care stabilesc în contractul individual de muncă salarii sub nivelul minim legal riscă amenzi cuprinse între 300 şi 2.000 lei.

Totodată, neînregistrarea modificărilor în Registrul general de evidenţă a salariaţilor în termenele legale atrage după sine amenzi de la 5.000 la 8.000 lei, astfel cum este prevăzut la art. 8, alin. 2, lit. e din HG nr. 905/2017.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite