Justiţia a decis: convertirea unui credit în franci elveţieni se poate face la cursul iniţial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditul în franci elveţieni fusese acordat de către Volksbank
Creditul în franci elveţieni fusese acordat de către Volksbank

Tribunalul din Galaţi a dispus convertirea unui credit contractat în franci elveţieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului, la care se adaugă o majorare de 10%.

Aceasta este o premieră în România, fiind prima decizie într-o astfel de speţă. Contractul era cu Volksbank şi avea o clauză inclusă potrivit căreia clientul poate solicita această transformare dacă cursul valutar se apreziază cu 10% faţă de momentul contractării creditului.

Totodată, instanţa a decis anularea comisionului de risc, considerat abuziv, şi restituirea sumei plătite aferente acestuia.

Gheorghe Piperea: sentinţa e irevocabilă

Anunţul a fost făcut miercuri de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personală de Facebook, care a precizat că nu a reprezentat în instanţă clientul care a obţinut această decizie.

„A apărut prima decizie irevocabilă a justiţiei române care dispune convertirea în lei a creditului în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării creditului (la care se adaugă o majorare de 10%). Aceasta înseamnă că, dacă acel credit în CHF fusese acordat în 2007, la un curs de 1,8 lei/CHF, înseamnă că acel credit a fost îngheţat la un curs de sub 2 lei/CHF. Diferenţa între acest curs de 2 lei/CHF şi cel «la zi» este, practic, de la simplu la dublu!“, a scris Piperea pe reţeaua de socializare.

El a mai spus că decizia este irevocabilă, iar banca are puţine şanse de a întoarce decizia, ceea ce va constitui un precedent şi pentru alte decizii ale instanţelor din România.

Băncile se plâng

În schimb, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), deplânge decizia şi spune că aceasta va avea un impact „deosebit de puternic“ pe creditare. „Eu cred că astfel de sentinţe nu ajută deloc la redresarea creditării. Astfel de interpretări nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla nu te mai grăbeşti să începi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) transmit îngrijorarea sistemului“, a declarat Gheţea, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax. Es este şi preşedintele CEC Bank.

Întrebat cum comentează afirmaţiile unor parlamentari potrivit cărora băncile fac presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, preşedintele ARB a spus că nu se pune problema de presiuni, ci de exprimarea punctului de vedere şi a argumentelor pentru fiecare proiect în parte.

Mai puteţi citi:

Românii, aproape de a rămâne din nou fără protecţie în faţa abuzurilor băncilor: APC avertizează că Parlamentul e pe cale să voteze o lege anti-consumatori

Abia ce a intrat în vigoare în luna octombrie prevederea care permite denunţarea clauzelor abuzive din contractele de credit, că iată că bancherii forţează schimbarea legii într-un mod care denaturează total prevederile directivei europene ce viza apărarea clienţilor.

Studiu: românii au de două ori mai multe credite decât economii. În Germania şi Austria raportul este invers, de unu la trei

În România, există de două ori mai multe credite decât economii, raport care se menţine de aproximativ patru ani, în timp ce în Germania şi Austria raportul între împrumuturi şi produse de economisire este de 1 la 3, potrivit unui studiu GfK care analizează piaţa bancară şi pe cea a asigurărilor din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est.

Curtea Constituţională din Ungaria a decis că se pot modifica retroactiv termenii creditelor în valută. Şi în România există un proiect asemănător

Curtea Constituţională de la Budapesta a decis că parlamentul maghiar poate decide modificarea retroactivă în anumite situaţii a termenilor contractelor de împrumut. Instituţia a furnizat, astfel, un răspuns la o cerere a Guvernului referitoare la credite ipotecare în valută de 15 miliarde dolari.

Băncile străine au scos în ultimii doi ani din filialele din România depozite de 5,2 miliarde de euro

Băncile străine deţineau la finele lunii ianuarie depozite de 6,3 miliarde de euro în filialele din România, în scădere cu 5,2 miliarde de euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lui 2011, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Restanţele la creditele luate de populaţie şi firme de la bănci au sărit în ianuarie la peste 7,4 miliarde de euro. Judeţele Sălaj şi Vâlcea, în topul restanţierilor

Restanţele înregistrate de populaţie şi firme la creditele contractate de la băncile comerciale au ajuns la sfârşitul lunii ianuarie la 7,42 miliarde de euro, în creştere cu 130 de milioane de euro (2%) faţă de finele lui 2013 şi cu 740 de milioane de euro (peste 11%) faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

BNR: Creditarea a crescut în ianuarie cu 0,1%, dar a scăzut în termeni reali cu 0,7%

Soldul creditului acordat populaţiei şi firmelor a crescut în ianuarie cu 0,1% faţă de luna anterioară, la 218,71 miliarde lei, pe fondul avansului înregistrat de creditul în lei, cu 0,7%, în timp ce împrumutul în valută exprimat în lei s-a redus cu 0,3%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). În termeni reali, însă, a fost consemnată o scădere de 0,7%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite