Guvernul se pregăteşte să dea oameni afară din companiile publice. Protecţia le va fi asigurată cu salarii compensatorii. Cei din privat? Să se descurce cum pot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care protestau pentru măriri de salarii vor protesta curând pentru mărirea ajutorulkui de şomaj
Cei care protestau pentru măriri de salarii vor protesta curând pentru mărirea ajutorulkui de şomaj

Executivul a adoptat, marţi, în şedinţa de Guvern, la solicitarea confederaţiilor sindicale din România, o ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea în perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor  de disponibilizare.

„Având în vedere planurile de disponibilizare ale unor operatori economici cu capital majoritar de stat sau companii/societăţi naţionale, a fost necesară stabilirea cadrului legal prin care se asigură protecţia salariaţilor“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Derogare de la Codul Muncii

Până la data de 31 decembrie 2012 a fost în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.116/2006, dispoziţiile acesteia având un caracter special, derogatoriu de la dispoziţiile cu caracter general cuprinse în Codul Muncii, instituind măsuri pentru atenuarea impactului social al proceselor de restructurare şi/sau reorganizare.

Scopul ordonanţei de urgenţă adoptată este asigurarea unor măsuri de protecţie socială a salariaţilor disponibilizaţi ca urmare a  reorganizării şi/sau restructurării activităţii operatorilor economici sau intrării în stare de insolvenţă în baza Legii nr. 85/2006.

Companiile trebuie să facă planuri de disponibilizare

Prevederile ordonanţei reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.

Operatorii economici care vor efectua concedieri colective, precum şi numărul persoanelor disponibilizate care vor beneficia de măsurile de protecţie socială prevăzute de  ordonanţa de urgenţă adoptată, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea  ministerele de resort, numai în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar  concedierea colectivă nu depăşeşte termenul de 31 decembrie 2018.

Normele metodologice, peste două luni

În termen de 60 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Economiei şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, vor supune spre aprobare prin hotărâre a Guvernului, norme metodologice de aplicare a acesteia.

Nimic despre disponibilizaţii de la firmele private

„În urma întâlnirii cu sindicatele s-a convenit necesitatea prelungirii cadrului legal care reprezintă o formulă generală de protecţie a salariaţilor din sectorul de stat, adăugându-se formei iniţiale o prevedere cu privire la salariile compensatorii“, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Despre protecţia persoanelor care au muncit în sectorul privat şi au fost disponibilizate ordonanţa guvernamentală nu pomeneşte nimic. Desigur, soarta milioanelor de salariaţi din privat nu e treaba Guvernului, dar atunci de ce mai ia taxe şi impozite de pe urma muncii acestora?
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite