Comisia Europeană are grijă cum îşi cheltuie banii copilul-România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Cristea la Adevarul Live FOTO Eduard Enea
Angela Cristea la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Comisia Europeană are grijă ca România „să nu se îmbolnăvească”, în condiţiile în care se teme că ţara noastră va avea cea mai mare creştere a deficitului bugetar din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorarea că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, în acest an, deşi autorităţile române au tot dat asigurări că nu sunt motive de preocupare în acest sens.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Comisia Europeană a publicat raportul de ţară pentru România, în care arăta că ţara noastră va înregistra în 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisă de UE.

Miercuri, Angela Cristea, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat că instituţia europeană este îngrijorată că România va avea anul acesta cea mai mare creştere a deficitului public din UE.

„Comisia Europeană a estimat că România va înregistra cea mai mare creştere economică din Europa, 4,9%. În acelaşi timp, raportul atrage atenţia asupra riscului ca anul acesta să aibă loc cea mai mare creştere a deficitului public. Noi am primit asigurări de la Guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele acela care îşi face întotdeauna griji nu care cumva să se îmbolnăvească copilul, mai bine să fim îngrijoraţi şi să nu se întâmple nimic şi să putem trage concluzia în raportul de anul viitor că ne-am făcut griji degeaba”, a declarat Angela Cristea la conferinţa pentru prezentarea raportului economic pentru România al Comisiei Europene.

Guvernul este optimist

La finalul lunii februarie, Comisia a trimis şi o scrisoare României, prin care a dat termen-limită Guvernului până în aprilie pentru a elabora un plan de măsuri care să readucă bugetul în ţinta realistă de deficit, în contextul în care estimările făcute de Executiv sunt extrem de pozitive faţă de cele ale CE.

Ministerul de Finanţe consideră că scrisoarea transmisă de Comisia Europeană arată doar o precupare, iar diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare. Bugetul României pentru 2017 are programat un deficit ESA de 2,98%, în condiţiile unei creşteri economice de 5,3%.

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a declarat la conferinţa de lansare a raportului că ministerul găseşte justificată preocuparea Comisiei pentru riscurile cu privire la deficitul bugetar. Cu toate acestea, el spune că Guvernul şi-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a păstra deficitul bugetar în limitele stabilite de pactul bugetar de stabilitate şi creştere şi are în vedere măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor, dacă se va constata devierea de la ţintele stabilite în primul trimestru.

Ce măsuri propun Finanţele

Ministrul de Finanţe susţine că atât acţiunile Guvernului, cât şi cele ale Ministerului Finanţelor Publice şi ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) se focalizează pe limitarea deficitului.

Potrivit lui, printre măsurile pe care le ia Guvernul se regăseşte stabilirea, de curând, a unui plan de acţiuni prin care ANAF trebuie să îşi îmbunătăţească gradul de colectare. De asemenea, este în lucru legea prevenţiei care este aproape de finalizare, lege care va îmbunătăţi conformarea voluntară şi creşterea veniturilor bugetare printr-o activitate mai bună de sprijin a contribuabililor. Mai mult, Codul Fiscal şi cel de procedură fiscală vor fi îmbunătăţite şi corelate într-un nou cod economic.

„Ne propunem o creştere a eficacităţii ANAF în prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a riscurilor existente în domeniul securităţii economice a României, în special în domeniile cu risc fiscal ridicat. De asemenea, intenţionăm să asigurăm instrumente legislative îmbunătăţite în acest domeniu, prin promovarea unei noi legi împotriva evaziunii fiscale”, a declarat ministrul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite