Cinteză, şeful Supravegherii din BNR: Le-am scris băncilor despre depozite pentru că vrem transparenţă. A fost o păcăleală la adresa clienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisoarea BNR privind produsele de economii unde deponenţii pierd bani a avut ca scop o mai mare transparenţă din parte băncilor, astfel încât clientul să cunoască exact costurile, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

El a spus că majorarea comisioanelor a fost „o păcăleală“.

„Unii au majorat comisioanele. La depozitele la trei luni, scăzând dobânzile, era foarte clar că principalul va fi diminuat. Personal, cred că a fost o chestie de păcăleală din partea băncilor. Din acest motiv am şi cerut: domne, vreau transparenţă“, a spus Cinteză.

Şeful supravegherii BNR a arătat că nu poate cere băncilor să-şi modifice politica comercială, dar le poate cere să fie mai transparente şi să-şi asume că nu mai vor să atragă sume pe termen scurt.

„Băncile înlocuiesc linile de finanţare de la băncile-mamă cu resurse interne. Dar acolo vorbim de resurse pe termen mai lung. Şi atunci, le interesează resursele pe teremene mai lungi, nu pe trei luni. Este de înţeles, dar să fie transparenţi“, a explicat Cinteză.

Banca Naţional a României a solicitat băncilor să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului.

Mai puteţi citi:

În Fondul de garantare a depozitelor bancare se află circa 182 milioane de lei

Pe parcursul anului 2013 mijloacele financiare ale Fondului destinate garantării depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar din Republica Moldova s-au majorat cu circa 32 de milioane de lei şi constituiau la începutul acestui an 181,5 milioane de lei.

Creditarea a mai scăzut o dată: în 2013 a consemnat un declin de 3,3% faţă de 2012

Soldul creditului neguvernamental s-a redus anul trecut cu 3,3%  sau 4,4% în termeni reali, faţă de 2012, pe fondul diminuării componentei în valută cu 5,7% şi a majorării cu 0,7% a celei în lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate de Mediafax.

Ce câştiguri aduc depozitele bancare constituite la început de an

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru economiile populaţiei în lei depăşesc cu puţin pragul de 5% pe an doar în cazul scadenţelor de 9 sau 12 luni.

Românii au economisit 4,2 miliarde de lei şi 700 de milioane de euro în 2013

Cetăţenii români au încercat şi în ultimul an să economisească bani, reuşind, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României să aibă depozite de peste 4,2 miliarde de lei faţă de noiembrie 2012, precum şi depozite în valută de aproape 700 milioane de euro, informează Ziarul Financiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite