Benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu 10% în următoarele săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu până la 10% în următoarea perioadă, pe fondul creşterii cotaţiilor ţiţeiului, în urma înţelegerii membrilor OPEC, şi al evoluţiei cursului de schimb leu/dolar.

Şoferii români ar putea scoate mai mulţi bani din buzunar când fac plinul rezervorului. Creşterea cotaţiilor ţiţeiului, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent prima sa reducere a producţiei din ultimii opt ani, şi evoluţia cursului de schimb leu/dolar, aflat la cote maxime, ar putea determina scumpirea carburanţilor în România, în următoarea perioadă. 

În condiţiile în care petrolul ar atinge nivelul de 60 de dolari pe baril, estimat în ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley, preţul benzinei şi al motorinei comercializate în România ar putea creşte în perioada următoare cu 8-10%, potrivit calculelor Profit.ro.  Situaţia ar putea fi similară celei din 2011, când preţul petrolului a crescut cu 31,1%, iar preţul carburanţilor la pompă s-a majorat în România cu 12,8%, deci la o treime din creşterea netă a preţului ţiţeiului.

Însă nu numai preţul petrolului dă dureri de cap şoferilor, ci şi cursul de schimb leu/dolar. Moneda americană se află în plină perioadă de apreciere în raport cu moneda naţională, în ultimul an evoluând de la 3,975 lei la 4,239 lei, nivelul maxim depăşind pragul de 4,26 lei.

Scumpirea petrolului 

Preţul global al petrolului a crescut cu 15%, depăşind vineri pragul de 53 de dolari pe baril, după ce OPEC a decis, miercuri, prima sa reducere a producţiei din ultimii opt ani, potrivit Reuters. Vineri, cotaţia barilului de petrol oscila în jurul valorii de 53,50 de dolari, iar atenţia pieţei se va îndrepta acum spre implementarea şi impactul deciziei OPEC de a-şi reduce producţia pentru prima dată după criza financiară din 2008, urmând ca şi alţi producători din afara OPEC să îşi reducă la rândul lor producţia.

Motorina s-a scumpit mai mult decât benzina

Benzina comercializată în staţiile din România s-a scumpit cu 1,37% de la începutul acestui an, până la echivalentul a 1,108 euro pe litru (5 lei), potrivit datelor Comisiei Europene. În Bulgaria, în schimb, benzina s-a ieftinit cu aproape 3% de la începutul anului 2016. Motorina s-a scumpit în România cu 6,5% în acest an, până la echivalentul a 1,104 euro/litru (4,98 lei), în timp ce în Bulgaria s-a ieftinit cu 6,4%. 

Consumul de benzină va scădea cu 10% până în 2035

Dezvoltarea puternică a tehnologiei maşinilor electrice, aflată deocamdată într-un stadiu incipient, va reduce cu 10% cererea mondială de benzină până în 2035, potrivit Wood Mackenzie, un consultant în industria petrolieră, citat de Bloomberg. În prezent, maşinile alimentate pe bază de baterii reprezintă mai puţin de 1% din vânzările de maşini noi, însă vânzările ar putea decola după 2025, pe fondul politicilor guvernamentale de reducere a poluării şi reducerii preţurilor, estimează consultantul din Houston. 

În 2035, maşinile electrice în circulaţie ar putea elimina o cerere zilnică cuprinsă între 1 şi 2 milioane de barili de petrol de pe piaţă - adică exact în marja de reducere a producţiei anunţată săptămâna trecută de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), în scopul eliminării surplusului de producţie din piaţă. „Orice are ca efect reducerea cererii pentru transport are un impact pe piaţa petrolului. Întrebarea este cît de mare va fi şi în ce moment se va produce“, a comentat Alan Gelder, vicepreşedinte al Wood Mackenzie, pentru Bloomberg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite