Analist: Impozitarea băncilor în funcţie de ROBOR va creşte dobânzile la împrumuturi şi le va scădea pe cele la depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea guvernanţilor de a impozita băncile în funcţie de procentul cu care creşte ROBOR va avea multiple efecte negative asupra majorităţii împrumutaţilor, dar şi a celor care au depozite, a declarat pentru „Adevărul” analistul financiar-bancar Cornel Cojocaru.

Acesta a explicat că evoluţia ROBOR va fi afectată de această nouă taxă, dar în mică măsură pentru că nevoia de lichiditate temporară a băncilor nu a creat spaţiu suficient pentru scăderea dobânzilor interbancare ROBID şi ROBOR sub dobânda ţintă a BNR.

”Acum, ROBOR la 6 luni se află sub limita superioară a coridorului ţintă al BNR de 1,5% până la 3,5%. Aceasta face ca băncile, în nevoia lor de lichidităţi, să se împrumute pe termen scurt la valori peste 2,5% până la 3,5%. Un al doilea aspect este dat de faptul că este posibil să se înregistreze în zona dobânzilor pentru depozite la băncile cu lichiditate suficientă o stagnare a dobânzii la valori mici şi eventual o scădere a acestei dobânzi la depozitele clienţilor. La băncile mici dobânzile la credite vor creşte din cauza lipsei de lichiditate. O creştere a dobânzii se va înregistra şi la creditele noi”, a explicat Cornel Cojocaru.

Pe de altă parte, acesta a subliniat faptul că cei mai mari perdanţi ai acestor măsuri vor fi acţionarii, investitorii băncilor listate la bursă. „Efectul va fi scăderea abruptă a valorii acţiunilor la BVB, aşa cum s-a văzut în această dimineaţă”, a mai spus analistul.

În urma anunţului făcut de Teodorovici, acţiunile băncilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au scăzut cu valori cuprinse între 7,5% - BRD şi 15% - Banca Transilvania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite