Victor Grigorescu, ministrul Energiei: „Am selectat SAPE pentru a realiza fondul de investiţii cu Rompetrol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica, a fost desemnată de către Victor Grigorescu, ministrul de resort, să se ocupe de înfiinţarea fondului care va realiza împreună cu Rompetrol investiţii de un miliard de dolari în România. Desemnarea companiei care să participe în proiect este parte a obligaţiilor asumate de către Guvern prin semnarea Memorandumului Rompetrol, convenit în anul 2013.

SAPE deţine participaţiile minoritare ale statului la fostele filiale Electrica privatizate cu E.ON şi Enel. „SAPE deţine participaţii minoritare în alte companii, încasează dividende, are acest specific de administrare de active. Noi am considerat că este eficient din punct de vedere economic, în loc să construim noi structuri, noi birocraţii, o altă companie de la zero, să folosim în mod eficient vehiculele pe care deja le avem la dispoziţie“, a afirmat Grigorescu, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Reamintim, KMG International - fostul Rompetrol Group – a acuzat în dese rânduri statul că nu îşi îndeplineşte partea sa de acord, acesta fiind un pas necesar pentru implementarea memorandumului. Statul s-a mai obligat să scoată la licitaţie o participaţie de 26,6% din acţiunile rafinăriei Petromidia, iar partea kazahă s-a obligat să ofere 200 de milioane de dolari pe pachetul de acţiuni.

Fondul de investiţii va avea iniţial un capital de 150 de milioane de dolari, dar care va realiza investiţii totale de un miliard de dolari. Momentan, oficialii KMG International au anunţat investiţii de 350 de milioane de dolari, urmând să construiască o centrală pe cogenerare pe platforma de la Năvodari şi o serie de benzinării noi.

Totuşi, Azamat Zhangulov – vicepreşedinte senior al KMG International – a afirmat recent că aceste investiţii nu ar putea fi făcute, deoarece procurorii au pus sechestru pe activele rafinăriei Petromidia. 

Întrebat de către publicaţia online EuToday.net despre sechestrul pus asupra activelor din România, Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International a sugerat că grupul ar putea pleca din ţara noastră din cauza investigaţiilor: „Vreau să spun în primul rând că societăţile noastre o duc foarte bine, fac profituri frumoase, dar există un risc real deoarece din cauza acestor investigaţii vom fi forţaţi să renunţăm la prezenţa noastră în această ţară. Cazuri ca acesta, implicând oameni din trecut care nu au nicio legătură cu noi ne creează dubii şi dificultăţi acum şi pentru viitor. Există o linie simplă pentru noi: tot ceea ce a fost făcut în numele KMGI a fost realizat legal, cu aprobarea Guvernului. Am fost cumpărători de bună credinţă şi cu integritate. Aşa că desigur că vrem să rămânem să facem afaceri aici, să investim şi să creăm locuri de muncă, ajutând să crească economia României şi resursele. Întrebarea la care numai statul poate răspunde este dacă ne vor lăsa, şi ne vom întoarce la afaceri“, a spus Zhangulov.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au instituit în data de 9 mai sechestru pe mai multe active ale KMG International, Rompetrol Rafinare (Petromidia) şi Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA), până la concurarea sumei de trei miliarde de lei. Acesta este prejudiciul calcula de către procurori în Dosarul Rompetrol 2, disjuns din Dosarul Rompetrol.

De asemenea, există şi un dosar Rompetrol 3, prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) investighează chiar modul prin care Guvernul a ajuns la un acord cu KMG International în privinţa memorandumului din 2013.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite