UNSAR: La 100 de lei încasaţi din prime RCA, companiile de asigurări plătesc daune de 102 lei
0Asigurătorii au continuat să înregistreze pierderi pe segmentul RCA în primele şase luni din acest an, în ciuda creşterii accelerate a tarifelor începând cu vara lui 2015, rata combinată a daunei ajungând la 102,3% în cel de-al doilea trimestru al anului, faţă de 101,6% în primele trei luni, susţine Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care se bazează pe datele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Această situaţie are loc în contextul majorării cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale, care a dus la cea mai mare valoare de până acum a daunei medii totale, potrivit UNSAR.
„Subliniem că ritmul de creştere al daunei medii în cel de-al doilea trimestru al anului 2016 faţă de primul trimestru al aceluiaşi an a fost de două ori şi jumătate mai mare decât ritmul de creştere al primei medii: prima medie RCA a crescut cu 6,2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 15%“, se arată într-un comunicat, potrivit News.ro.
Însă UNSAR foloseşte doar o parte din datele semestriale publicate de către ASF privind piaţa RCA. Astfel, valoarea medie a daunei pentru pagube materiale, în cazul accidentelor acoperite de poliţele RCA, a fost în trimestrul al doilea din acest an de 7.898 lei, în creştere cu 15% faţă de trimestrul anterior - când dauna medie a fost de 6.874 lei - şi cu 11% peste nivelul atins în al doilea trimestru din 2015, de 7.097 lei. Însă datele ASF mai arată că, în ultimul an, ritmul de creştere a preşţurilor RCA a depăşit semnificativ ritmul de creştere a daunelor.
Comparativ cu trimestrul al doilea din 2015, când valoarea medie a fost de 629 lei, preţul mediu al unei poliţe RCA a crescut cu 26% în perioada aprilie-iunie 2016, arată datele ASF., faţă de 11%, cât a fost rata de creştere a daunelor medii.
Totuşi, UNSAR susţine că datele ASF ar arăta că asigurătorii nu pot acoperi integral, în acest moment, daunele şi celelalte costuri doar din primele brute încasate, iar situaţia se poate înrăutăţi, având în vedere că daunalitatea pe segmentul RCA este pe un trend ascendent.
Aceste reacţii vin în contextul în care transportatorii acuză creşterea accelerată a costurilor cu RCA în ultimul an, unele tarife crescând şi de cinci ori, şi se pregătesc pentru declanşarea unui protest la nivel naţional.
În plus, Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a acuzat, joi, firmele de asigurări că depăşesc termenul legal în peste 70% dintre plăţile de daune realizate în baza poliţelor obligatorii de răspundere civilă obligatorie (RCA), iar în 85% din plăţi, daunele sunt achitate doar parţial.