Societatea Naţională a Apelor Minerale va exporta din 2016 apă îmbuteliată în statele zona Golfului Persic şi în China. Profitul ar creşte puternic
0Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) va face anul viitor primele exporturi de apă minerală, negociind în acest sens cu Emiratele Arabe Unite, Qatar, Liban şi China, proiect pentru care va cumpăra o fabrică de îmbuteliere în valoare de 10 milioane de euro.
„Compania nu a exportat niciodată apă. Avem voie să exportăm, dar nu avem fabrică pentru îmbuteliere. Suntem pe final de negocieri cu ţări din Golf, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Liban, ca să putem să facem în anul 2016 primele exporturi. Este vorba de o cantitate de 100.000 de metri cubi pe lună, foarte mult.
Discutăm totodată şi de un export masiv şi cu China. De-asta vrem să cumpărăm fabricile. Unii din ei vor să ne devină şi parteneri, ca să facă investiţii de upgradare a fabricilor, sunt discuţii destul de avansate. Dacă începem să facem export la nivelul acesta, profitul ar creşte de cel puţin zece ori“, a declarat Radu Dumitru, directorul general al companiei de stat, citat de Mediafax.
De asemenea, compania negociază contractarea unui credit bancar de 10-12 milioane euro, pentru achiziţia unei fabrici de îmbuteliere, în februarie sau martie.
„Fabrica este estimată la 10 milioane de euro. Suntem în discuţii cu trei fabrici în prezent, căutăm o fabrică cu o capacitate foarte mare. La începutul lunii ianuarie vom avea primul studiu de evaluare a primelor fabrici pe piaţă, făcute de experţi bancari, dar şi de un specialist al nostru autorizat, de la SNAM. Apoi intrăm în linie dreaptă cu băncile privind negocierile pentru acest credit“, a afirmat Dumitru.
SNAM nu are fabrici de îmbuteliere a apei pe care o produce, astfel că apa pe care o exploatează o vinde îmbuteliatorilor.
Vânzări de 30,2 de milioane de lei lei în acest an
SNAM va avea în acest an un profit brut de 3,5 milioane lei, de la 2,2 milioane lei în 2014, şi o cifră de afaceri de 30,2 milioane lei, faţă de 28,5 milioane lei anul trecut. În volum, livrările au crescut în ultimii ani cu 10-15% pe an.
Anul trecut, producţia companiei a fost de 910,7 milioane litri apă minerală naturală. Din cantitatea totală, 553 milioane litri reprezintă apa minerală naturală carbogazoasă, iar producţia de apă minerală naturală plată a fost de 357,7 milioane litri. Compania a produs totodată şi 58,4 milioane litri apă minerală pentru balneaţie.
Societatea deţine 82 de licenţe, respectiv 75% din totalul licenţelor la nivel naţional, din care 68 de exploatare şi restul de explorare.
Laborator de testare a apei
Concomitent, compania intenţionează să construiască un laborator de testare a apei, investiţia estimată la 20 de milioane de euro urmând să fie finanţată cu fonduri europene. „Vrem să accesăm iar alte fonduri europene, prin Axa prioritară 1 cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, perioada 2016-2020, să creăm un laborator naţional de referinţă, finanţat 98% din aceste fonduri europene.
Avem toate documentele pregătite pentru depunere, dar nu au apărut încă toate ghidurile de consultanţă. În acest moment, ca să faci o analiză clară a apei, conform legislaţiei în vigoare, trebuie să faci vreo 40 de indicatori fizico-chimici şi încă 7-10 indicatori microbiologici a apei, ca să fie foarte bună. Ca să-i acoperi pe toţi 40 într-un singur loc, nu putem. Şi atunci facem o parte la noi în laborator, o parte la alt laborator care are aceeaşi indicatori, o parte la alt laborator, şi tot aşa ne plimbăm pe la mai multe laboratoare din diverse locuri ale ţării, ca să facem analize. Iar scopul nostru este să facem un laborator de referinţă naţional să fie recunoscut la nivel naţional, ca toate apele să fie analizate, să aibă toate analizele cuprinse în legislaţie“, a mai arătat Radu Dumitru.
Tot prin accesarea de fonduri europene, SNAM urmăreşte să deruleze un proiect în domeniul balneaţiei printr-un parteneriat public-privat.
Primele fonduri europene atrase de companie, respectiv 2,7 milioane euro pentru un proiect de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), au vizat organizarea de cursuri de formare profesională pentru mai mult de 1.300 de persoane.
SNAM a fost înfiinţată în 1998 şi are peste 150 de angajaţi, exploatând între 80 şi 100 de izvoare. Compania se află sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri şi are cinci sucursale, la Miercurea Ciuc, Deva, Vatra Dornei, Siculeni şi Târgul Secuiesc.