Cum a făcut avere Valerii Moraru. Berea Azuga şi apa minerală Perla Covasnei au făcut grosul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valerii Moraru, noul patron al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, a generat controverse după ce a anunţat zilele trecute că renunţă la clubul giuleştean, ca urmare a faptului că suporterii i-au agresat familia. De-a lungul timpului, suporterii l-au acuzat, la rândul lor, că nu a făcut investiţiile promise. „Adevărul“ vă prezintă cum a făcut avere Valerii Moraru.

Potrivit „Top 300 Capital“, în 2013, Moraru avea o avere estimată la 18-20 de milioane de euro, obţinută în principal din producţia de bere, apă minerală şi investiţii în piaţa de capital şi proprietăţi.

Cum a făcut avere Valerii Moraru. Începuturi în Rusia şi Republica Moldova

Valerii Moraru era, în 1990, doctorand în pedagogie la Sankt Petersburg. Violeta şi Valerii Moraru au intrat în afaceri la începutul anilor 90 în Rusia în domeniul băuturilor alcoolice, al hârtiei şi comerţului, potrivit publicaţiei Timpul.md, din Republica Moldova.

După vânzarea acestei afaceri, în 1996, ei au început alte afaceri în Basarabia, în domeniul sticlăriei, vinificaţiei şi producerii de nutreţuri. Acestea sunt Fabrica de sticlă Cristal Flor, Combinatul de Produse Cerealiere şi Fabrica de vinuri Basa Vin Grup, toate reunite în holdingul Larga Vin. 

Cum a făcut avere Valerii Moraru. Vânzarea berii Azuga către Ursus

În anul 2000, cei doi soţi au venit în România, unde au cumpărat primele acţiuni la Bere Azuga, de la cetăţeanul german Friedrich Ipsen, care preluase compania la privatizarea din 1999. Din 2001, familia Moraru a tot cumpărat acţiunile producătorului Bere Azuga, până în 2006, când a devenit acţionar majoritar.

Ulterior, în 2008, Valerii Moraru a introdus brandul Azuga pe piaţa apelor minerale.

De departe, cel mai bun an al soţilor Valerii şi Violeta Moraru a fost anul 2009, când a vândut 70,7% din acţiunile Bere Azuga către Ursus Breweries, parte a grului SABMiller, cu 7,15 milioane de euro. 

Din acest procent, pachetul de acţiuni al lui Valerii Moraru era de 39,25%, restul fiind vândut de către alţi acţionari, dintre care 15 fonduri de investiţii şi persoane fizice cu deţineri mari, plus 5.000 de persoane fizice. Astfel, Potrivit Business Magazin, Moraru nu ar fi primit decât 4 milioane de euro.

Tot în 2009, Ursus a făcut ofertă de preluare şi pentru restul de acţiuni, astfel că Moraru a vândut pachetul de 21,35% pentru 9,1 milioane de lei, echivalent a circa 2,2 milioane de lei, conform ZF.ro.

Ursus a închis însă unitatea din Azuga şi a transferat producţia de bere la fabrica din Braşov.

Cum a făcut avere Valerii Moraru. Apa minerală Azuga şi Perla Covasnei

Tot în anul 2009, familiar Moraru a cumpărat producătorul de ape minerale Perla Covasnei, urmând ca anul următor să acţioneze pe piaţa apelor îmbuteliate şi prin Azuga Waters, unde Valerii Moraru deţine 100% din acţiuni. Aceasta vinde apă îmbuteliată sub brandul Azuga - Apă de Izvor, izvorul fiind aşezat la 7 kilometri distanţă de orice aşezare umană, potrivit site-ului companiei.

În 2010, compania anunţa că apa Azuga se va îmbutelia la o fabrică nouă construită în Covasna, compania lansând şi un nou brand, Covasna – Tărâmul Apelor.

În 2011, Violeta Moraru anunţa intrarea Azuga Waters pe segmentul sucurilor, compania lansând brandul Santiago în anul imediat următor.

Perla Covasnei a înregistrat în anul 2014 vânzări de 46 de milioane de lei şi un profit de 598.000 de lei, în vreme ce Azuga Waters a consemnat o cifră de afaceri de 62,7 milioane de lei şi un câştig net de doar 29.000 de lei.

Cum a făcut avere Valerii Moraru. Investiţii pe bursă şi în imobiliare

Conform „Top 300 Capital“, Valerii Moraru este un jucător împătimit la bursă, având acţiuni la SIF-uri.

Potrivit Timpul.md, familia Moraru ar mai deţine şi producătorul de muştar AlenCom, firma de distribuţie Rombas Trans International şi Fonticor Trans, o companie de transport. Aceasta din urmă se află în insolvenţă.

În fine, Roua Development – companie care are ca obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate – a raportat în anul 2014 afaceri de 7 milioane de lei şi o pierdere de 151.000 de lei, potrivit informaţiilor centralizate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Intrarea în acţionariatul Rapid

Valerii Moraru a devenit acţionar majoritar la Rapid Bucureşti în luna iulie a anului 2014, preluând 75 de procente din cele 80 deţinute patru suporteri. Trei dintre fani au rămas cu câte 1 la sută, iar unul dintre aceştia cu 2 la sută din acţiuni. Ulterior, Moraru a achiziţionat şi ultimele 20 de procente de la fostul proprietar, Adrian Zamfir, astfel că în prezent deţine 95 la sută din acţiunile FC Rapid. 

Clubul se află în insolvenţă din 2012.

Achiziţia clubului Zimbru Chişinău

„Gazeta Sporturilor“ scria în vară că Valerii Moraru a mai dat o lovitură: omul de afaceri ar fi cumpărat încă un club de fotbal, Zimbru Chişinău din Republica Moldova.

Zimbru, înfiinţată în anul 1947, este singura formaţie din Moldova care a evoluat în prima ligă din URSS. Cea mai bună performanţă a fost locul 6, obţinut în 1956. Noua parteneră a Rapidului a cîştigat 8 titluri în Moldova, ultimul în 2000, iar în sezonul acesta a fost aproape de o calificare în grupele Europa League, fiind eliminată în play-off de PAOK Salonic, după 1-0 şi 0-4, potrivit Gsp.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite