Sediile Antenelor şi clădirea Grivco, la un pas de a ajunge în parohia lui Oprea. Ministerul de Interne a cerut spaţiile în administrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobilele confiscate de la omul de afaceri Dan Voiculescu acoperă doar jumătate din prejudiciul de 60 de milioane de euro din Dosarul ICA   FOTO Panoramio.com
Imobilele confiscate de la omul de afaceri Dan Voiculescu acoperă doar jumătate din prejudiciul de 60 de milioane de euro din Dosarul ICA   FOTO Panoramio.com

Ministerul de Interne, condus de către  vicepremierul Gabriel Oprea, a cerut Ministerului Finanţelor să îi dea în administrare sediile Grivco, Intact şi ale televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, care au aparţinut lui Dan Voiculescu, invocând lipsa spaţiilor cu care se confruntă instituţia, iar un proiect de Hotărâre de Guvern a fost deja iniţiat, scrie Profit.ro.

Potrivit sursei citate, solicitarea de transfer a fost formulată pentru imobilele din strada Gârlei 1 D (teren de 29.220 metri pătraţi şi construcţiile aferente), din strada Gârlei 1B (teren de 4.457 metri pătraţi şi încă un teren de 3.000 metri pătraţi şi construcţii aferente), precum şi de pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti 25-27 (teren de 4.184 metri pătraţi şi imobil cu suprafaţa desfăşurată de 3.140 metri pătraţi).

Acestea i-au aparţinut omului de afaceri Dan Voiculescu, dar au intrat în proprietatea statului pentru recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Voiculescu a fost condamnat la închisoare pentru 10 ani.

Solicitarea Ministerului de Interne a fost argumentată prin faptul că este necesar să fie asigurate servicii publice la standarde europene, iar instituţia se confruntă cu o lipsă acută de spaţii pentru desfăşurarea corespunzătoare a activităţii oprative.

Potrivit unor surse citate de site, proiectul de hotărâre de guvern nu a intrat încă în circuitul de avizare, iar pentru realizarea transferului este necesar şi avizul Ministerului Justiţiei.

Imobiliele acoperă jumătate din prejudiciul ICA

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a evaluat la 32,58 milioane de euro bunurile confiscate omului de afaceri Dan Voiculescu în dosarul ICA, respectiv fostul sediu Antena 3 şi terenuri şi clădiri Grivco. Imobilele urmează să fie scoase la licitaţie de Fisc, în încercarea de recupera prejudiciul din dosarul ICA, estimat la 60 de milioane de euro.

Valoarea stabilită de ANAF se ridică la 32,58 milioane de euro, mai mare cu 7,13 milioane de euro faţă de suma stabilită de evaluatori.

ANAF a anunţat marţi finalizarea rapoartelor de către comisia de evaluare din cadrul AFP Sector 1, care au vizat terenul şi clădirea în suprafaţă de 3.789 mp situate în Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr 25-27 (fostul sediu Antena) şi mai multe terenuri şi clădiri situate pe strada Gârlei, acestea aparţinând anterior Grivco.

"Rapoartele finale urmează să fie înaintate către Ministerul Finanţelor Publice, care are calitatea de proprietar al acestor bunuri", arată ANAF, într-un comunicat.

Kovesi a atacat dur ANAF

Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acuza în septembrie că, dacă Ministerul Finanţelor nu se descurcă în privinţa executării silite, poate să predea atribuţia instituţiilor din sistemul judiciar, arătând că statul „stă pe o grămadă de hotărâri judecătoreşti“, în care sunt sechestre, dar nu le execută.

În replică, ANAF a transmis că valoarea prejudiciilor provenite din dosarele instrumentate de DNA cu sentinţe judecătoreşti anul trecut este de 150 milioane euro, nu de 300 milioane euro, cum a comunicat Kovesi, iar din această sumă oricum nu poate fi recuperată decât jumătate.

În august 2014 Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare, şi pe Corneliu Popa, fost director al Agenţiei Domeniilor Statului, la opt ani de închisoare.

Instanţa a dispus şi confiscarea mai multor imobile apaţinând inculpaţilor, printre care sediile posturilor de televiziune Antena şi cel al grupului de firme Grivco, prejudiciul total fiind de circa 60 de milioane de euro.

Fiscul urmează să organizeze licitaţii pentru vânzarea bunurilor imobile evaluate, în încercarea de a recupera prejudiciul estimat la 60 de milioane de euro în dosarul ICA. 

Fiscul a vândut apartamentul de pe Kiseleff al lui Dan Voiculescu

În luna iunie a acestui an, Fiscul a vândut prin licitaţie apartamentul de pe Şoseaua Kiseleff al omului de afaceri Dan Voiculescu. Adjudecatara apartamenului de pe Kiseleff a fost o femeie (persoană fizică), care a oferit 1,9 milioane de lei (427.000 de euro), deşi preţul de pornire era de 1,41 milioane de lei. Numele persoanei care a câştigat licitaţia nu a fost făcut public.  

Pentru că adjudecatara nu a virat banii în termen de cinci zile, ANAF a demarat procedurile pentru reluarea licitaţiei. Însă aceasta avea posibilitatea de a vira suma promisă până în ziua în care se organizează o nouă licitaţie. Astfel că a virat suma cu o zi înainte.

La licitaţia organizată la 28 mai pentru vânzarea apartamentului lui Dan Voiculescu au participat două persoane juridice şi trei persoane fizice. Participanţii la licitaţie au plătit, conform regulamentului, o taxă de participare reprezentând 10% din preţul de pornire – 141.000 de lei (31.700 de euro).

La licitaţie a  participat şi Intact Publishing, companie care editează „Jurnalul Naţional“ şi care este condusă de Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu. Aceasta a fost însă descalificată. „Intact Publishing a fost respinsă pentru că a fost considerată de ANAF ca fiind persoană interpusă. Camelia Voiculescu nu a participat la licitaţie ca persoană fizică, doar prin Intact Publishing. Grivco nu a participat la licitaţie“, au declarat surse fuvernamentale pentru „Adevărul“, în luna mai. 

Potrivit datelor valabile la 10 septembrie 2014, compania Intact Publishing este deţinută de Intact Production, care, la rândul său, este deţinută de Grivco (29%), Corina Mirela Voiculescu (35,5%) şi Camelia Rodica Voiculescu (35,5%) – fiicele omului de afaceri.

Potrivit Codului de Procedură Civilă, articolul 767 – Participanţii la licitaţie, „debitorul urmărit nu va putea fi adjudecatar, nici personal, nici prin persoană interpusă“.  

Licitaţiile pentru vânzarea acţiunilor deţinute de fiicele lui Voiculescu la Sanagra SA au fost anulate

La începutul lunii octombrie, Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) anunţa că va organiza, la 26 octombrie, două licitaţii publice (la aceeaşi oră şi în acelaşi loc) pentru vânzarea unui număr de acţiuni pe care fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, Camelia Rodica şi Corina Mirela Voiculescu, le deţin la compania SC Sanagra SA din judeţul Mureş. Aceasta ar fi fost cea de-a doua licitaţie pe care Fiscul o organizează pentru vânzarea bunurilor familiei Voiculescu. Numai că, în urmă cu o săptămână, Fiscul a decis să anuleze organizarea acestor licitaţii, urmând ca ele să aibă loc în judeţul Mureş, unde este sediul companiei, şi nu la Bucureşti, unde este domiciului debitoarelor - surorile Voiculescu. 

Anunţul privind anularea licitaţiilor de vânzare a acţiunilor pe care Camelia şi Corina Voiculescu le deţin la Sanagra SA a fost postat pe portalul ANAF la 21 octombrie. 

Reprezentanţii ANAF au declarat săptămâna trecută, pentru „Adevărul“, că decizia a fost luată având în vedere o chestiune de procedură, licitaţia urmând să se organizeze la Tîrgu Mureş, judeţul Mureş, şi nu în Bucureşti, cum se stabilise iniţial, potrivit anunţului postat pe portalul Fiscului la începutul lunii octombrie, pentru că se va ţine cont de adresa sediului Sanagra SA, ale cărei acţiuni urmează să fie licitate, şi nu de adresa de domiciliu a debitoarelor. 

O licitaţie viza vânzarea unui număr de 306 de acţiuni pe care fiica cea mare a mogului media, Camelia, le deţine la compania Sanagra din localitatea Sântana de Mureş, judeţul Mureş, preţul de pornire, fără TVA, fiind de 1,463 milioane de lei (aproximativ 330.000 de euro), arăta un anunţ postat pe portalul ANAF la începul lunii octombrie. O altă licitaţie avea ca scop vânzarea unui număr de 351 de acţiuni pe care fiica cea mică a lui Dan Voiculescu, Corina, le deţine la aceeaşi companie. În acest caz, preţul de pornire în licitaţie, fără TVA, era de 1,678 milioane de lei (aproximativ 380.000 de euro), potrivit unui alt anunţ postat pe portalul ANAF

Societatea Sanagra, înfiinţată în anul 1999, are ca obiect de activitate „creşterea bovinelor de lapte“, potrivit datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor. Compania Sanagra a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 7,14 milioane de lei şi o pierdere de 4,85 milioane de lei. La sfârşitul lui 2014, societatea avea 54 de salariaţi şi datorii de 5,36 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite