Nuclearelectrica lansează oficial procedura de atragere a investitorilor la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Chinezii sunt favoriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro. Statul a pompat deja un miliard de euro în proiect    FOTO Adevărul
Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro. Statul a pompat deja un miliard de euro în proiect    FOTO Adevărul

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) a anunţat începerea procedurii competitive de selectare a investitorilor în vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă, proiect în valoare de 6,5 miliarde de euro.

Nuclearelectrica deţine acum 100% din acţiunile EnergoNuclear, compania de proiect, în vreme ce statul a investit deja circa un miliard de euro în activele de pe platformă şi în producţia de apă grea.

Principalii favoriţi sunt chinezii de la China General Nuclear Power Group, cu care autorităţile negociază de aproape zece luni. 

Constantin Niţă, ministrul Economiei, care a efectuat câteva vizite în China pentru a negocia participarea chineză la acesta, a anunţat acum câteva luni la Adevărul Live că chinezii vor fi şi investitor şi operator, dar şi constructor al reactoarelor de la Cernavodă

Reactoare made in China

În luna iulie, compania Candu Energy, parte a grupului canadian SNC-Lavalin, a încheiat un acord cu China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica.

Presa canadiană scrie că Industrial and Commercial Bank of China a fost de acord, în luna iunie, să acorde o finanţare de 9 miliarde de dolari pentru proiectul de la Cernavodă.

Centrala din Cernavodă are două reactoare nucleare funcţionale, dotate cu tehnologie canadiană Candu. Cele două reactoare au fost puse în funcţiune în 1996 şi 2007 şi produc aproape 20% din necesarul de electricitate al României.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 a început în 2006, cu parteneri europeni. Iniţial s-au retras grupurile CEZ, GdF SUEZ, Iberdrola şi RWE, iar în luna decembrie s-au retras şi Enel şi ArcelorMittal. În prezent, în proiect nu a rămas niciun partener privat.

Vicepremeirul Liviu Dragnea spunea în data de 18 iunie că Guvernul este foarte aproape de a finaliza negocierile pentru investiţia de la Cernavodă. Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat recent că proiectul are nevoie de o schemă de sprijin din partea statului, respectiv contracte pentru diferenţă. Mai exact, statul garantează un anumit preţ de vânzare a electricităţii, energia este vândută pe bursă, iar statul va acoperi diferenţa între preţul pieţei şi cel din contract cu bani de la buget.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite