VIDEO Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la Adevărul Live: Energia nucleară va fi recunoscută ca energie curată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, este convinsă că, mai devreme sau mai târziu, energia nucleară va fi considerată curată şi va beneficia de aceleaşi ajutoare ca şi producătorii din surse regenerabile.

Deşi au emisii mici, derulează proiecte de amploare şi generează electricitate care nu fluctuează, producătorii de energie nucleară nu beneficiază de certificate verzi precum cei de energie din surse regenerabile. 

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, susţine însă că, în viitor, energia nucleară va fi recunoscută drept energie curată şi va beneficia, la fel ca producătorii din surse regenerabile, de subvenţii. „Sunt convinsă că mai devreme sau mai târziu se va ajunge la recunoaşterea energiei nucleare ca energie curată, astfel încât să beneficieze de aceleaşi ajutoare ca şi energiile regenerabile“, a declarat Lulache, la Adevărul Live. Mai mult, la nivel european, se ia în calcul elaborarea unui mecanism care să permită sprijinirea energiilor curate. „La nivel european se discută despre un nou mecanism de sprijinire a energiilor curate. Este vorba de CFD, contracte care acoperă diferenţa de preţ până la un anumit nivel“, a explicat Lulache. 

Ea a adăugat că strategia energetică a României nu poate fi gândită fără sectorul nuclear, întrucât reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă sunt printre cele mai performante şi sigure din lume. „Germania a renunţat la energia nucleară, dar Marea Britanie este vârful de lance a energeticii nucleare. Şi Cehia dezvoltă proiectul de la Temelin, Polonia are proiecte nucleare, Bulgaria la fel. Nu putem gândi România fără energia nucleară“, a spus directorul general al Nuclearelectrica. 

Reactoarele 3 şi 4, gata peste 10 ani

Lulache susţine că reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru care statul caută acum investitori, nu vor fi finalizate mai devreme de opt ani, dar cel mai probabil termenul este de 10 ani. „Estimăm reevaluarea proiectului până la sfârşitul anului, urmează doi ani de negocieri financiare. Intenţia noastră este să păstrăm compatibilitatea cu tehnologia de la reactoarele 1 şi 2, deci să folosim CANDU“, a explicat managerul Nuclearelectrica. 

Valoarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 se ridică la aproximativ 5 miliarde de euro, sumă necesară efectiv pentru construcţia celor două unităţi. Statul a mai investit deja într-o serie de construcţii civile şi în apa grea. 

Lulache susţine că finalizarea celor două noi unităţi de la Cernavodă este necesară întrucât, pe termen lung, acestea ar putea înlocui o parte dintre centralele vechi pe cărbune. 

Investiţii în creşterea securităţii nucleare

Nuclearelectrica a încheiat recent oferta publică de vânzare a unui pachet de 10% din acţiuni, operaţiune în cadrul căreia compania a încasat 282 de milioane de lei. Banii obţinuţi din listare vor fi investiţi într-o staţie de detritiere a apei grele şi pentru creşterea securităţii nucleare post-Fukushima. 

Lulache a spus că aceasta este destinaţia trecută în prospectul de listare, care a fost votat în Adunarea Generală a Acţionarilor, dar că acţionarii pot schimba destinaţia banilor, astfel încât aceştia ar putea să fie folosiţi şi pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4.

   

Daniela Lulache, managerul privat al Nuclearelectrica, dezbate la Adevarul Live viitorul energiei nucleare în România 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite