Luptă împotriva evaziunii sau exces de zel? Inspectorii Antifraudă au suspendat activitatea a peste 170 de puncte de lucru pentru neeliberarea bonului fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 170 de puncte de lucru au activitatea suspendată de către inspectorii Direcţiei Antifraudă, pentru neeliberarea bonului fiscal, în urma controalelor efectuate între 15 şi 23 martie FOTO voceaclujului.ro
Peste 170 de puncte de lucru au activitatea suspendată de către inspectorii Direcţiei Antifraudă, pentru neeliberarea bonului fiscal, în urma controalelor efectuate între 15 şi 23 martie FOTO voceaclujului.ro

Inspectorii Direcţiei Antifraudă din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au demarat în urmă cu câteva săptămâni o serie controale în rândul comercianţilor pentru a verifica dacă aceştia folosesc case de marcat şi emit bonuri fiscale, numai că demersul de combatere a evaziunii fiscale a ajuns să fie aspru criticat după ce mai multe magazine şi localuri au fost închise şi amendate, proprietarii acuzându-i pe inspector de exces de zel.

În acest context, premierul Victor Ponta i-a spus vineri şefului ANAF, Gelu Diaconu, că inspectorii Direcţiei Antifraudă trebuie să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii şi a bunului-simţ, fără excese.

„ANAF îşi pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, şi sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule preşedinte. În limita legii şi a bunului-simţ, că, totuşi, când mergem şi facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaţilor ANAF să-şi facă datoria cu duritate, dar nu cu excese şi sunt convins că veţi găsi această limită“, i-a spus Ponta lui Diaconu. 

Mesajul a fost transmis după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din „bacşiş“, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Peste 170 de puncte de lucru au activitatea suspendată de către inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă (DGAF), pentru neeliberarea bonului fiscal, în urma controalelor efectuate între 15 şi 23 martie. 

Potrivit unui comunicat al DGAF, majoritatea firmelor verificate la nivel naţional, în perioada 15 - 23 martie, respectă prevederile legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.

Inspectorii antifraudă au verificat operatori economici care livrează bunuri sau prestează servicii direct către populaţie şi încasează contravaloarea cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar. 

Pentru sancţionarea abaterilor constatate inspectorii au dispus 778 amenzi contravenţionale totale de 3,8 milioane lei, confiscări în valoare de 550.000 lei şi suspendarea activităţii a 174 puncte de lucru.

Suspendările de activitate pentru o perioadă cuprinsă între una şi trei luni şi sigilările punctului de lucru dispuse pentru încălcarea obligaţiilor legale de dotare sau utilizare a casei de marcat reprezintă doar 22% din totalul sancţiunilor dispuse.

De asemenea, au fost identificate două societăţi comerciale care continuau să livreze bunuri, respectiv să presteze servicii, după ce inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activităţii în punctele de lucru din Mall Vitan (Bucureşti). Pentru sancţionarea acestora, inspectorii DGAF au dispus amenzi de 25.000 lei şi confiscarea sumei de 23.760 lei, provenită din vânzările realizate în perioada de suspendare.

Un producător de preparate din carne refuză să închidă un magazin unde ANAF a găsit 50 lei în minus

Proprietarul firmei Killer SRL din comuna suceveană Horodnic de Jos, Alexandru Scheul, care are o fabrică de preparate din carne şi 21 de magazine în mai multe localităţi din ţară, a declarat că refuză să închidă magazinul unde inspectorii ANAF au găsit un minus în gestiune de 50 de lei.

Scheul a declarat pentru Mediafax că s-a ajuns prea departe în ceea ce priveşte controalele ANAF şi că firma sa a fost amendată cu 5.000 de lei şi cu închiderea unui punct de lucru timp de o lună, după ce, în 19 martie, inspectorii antifraudă au găsit un minus în gestiunea unui magazin de 50 de lei. „Nu erau în plus, erau în minus“, a explicat Scheul.

El a adăugat că a doua zi, la un control făcut la un alt magazin, s-au găsit în casă 14 bani în plus. „M-a umflat râsul. Ditamai bugetarii să numere bănuţii din casă şi să găsească 14 bănuţi în plus“, a spus proprietarul firmei.

El a adăugat că aşteaptă să primească prin poştă decizia de sancţionare şi că va închide pentru o zi magazinul, va contesta deciza, şi apoi va redeschide magazinul cu orice risc.

„Chit că mă leagă, măcar ştiu că e pentru o cauză dreaptă. Îmi risc libertatea, dar măcar cineva trebuie să arate abuzurile. E bătaie de joc. Nu ştiu cât mai poate lumea să mai rabde“, a declarat Scheul.

El a spus că până acum s-a supus legii, dar că în prezent ceea ce se întâmplă îi afectează demnitatea. „Când ştiu că am dreptate, nu tac“, a mai declarat Scheul.

El a arătat că modul în care se fac controalele de la ANAF îi va afecta pe mulţi români, în special pe cei săraci, care mergeau la magazin şi luau mărfuri pe datorie. „Cei care erau trecuţi la carnet sunt acum condamnaţi la moarte că nu vor putea să ia nimic din magazine“, a mai spus Scheul.

Potrivit lui Scheul, anul trecut firma sa a plătit la bugetul de stat 2,25 milioane de euro impozite şi taxe.

Hotelierii de pe litoral se tem că unităţile lor ar putea fi închise de inspectorii antifraudă

Hotelierii de pe litoral se tem că unităţile lor ar putea fi închise de inspectorii antifraudă şi doresc suspendarea sau modificarea OUG 91/2014, privind suspendarea activităţii unităţilor de cazare sau restaurantelor care nu emit bonuri fiscale, potrivit Mediafax.

Reprezentanţi ai hotelierilor şi ai Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) de pe litoral au participat, vineri, la o întrunire, la Constanţa, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate împotriva OUG 91/2014, potrivit căreia punctele de lucru ale comercianţilor care nu utilizează casele de marcat sau nu emit bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate să fie închise de inspectorii antifraudă.

Unul dintre participanţii la discuţii, Sorin Mocianu, investitor în turism şi în alimentaţie publică, dar şi consilier judeţean din partea PNL, a propus ca formă de protest închiderea unităţilor de cazare în timpul minivacanţei de 1 Mai.

„Propun ca de 1 Mai toate unităţile de alimentaţie publică să facă o grevă şi să se închidă. În afară de hotelurile care au contracte şi care pot caza turiştii, să le dea eventual micul dejun şi apoi să închidă tot. Oricum dacă vine Antifrauda se închide tot, 40-50 la sută din unităţi ne aşteptăm să fie închise de 1 Mai“, a afirmat Sorin Mocianu.

La rândul său, reprezentantul Federaţiei Patronatelor din Turism, Virgil Stancu, a exclus această variantă, spunând că sunt deja turişti români şi străini care au contracte cu hoteluri de pe litoral.

„Nu vrem să credem că este rea-voinţă, credem că este o lipsă de dialog şi poate de necunoaştere a celor care au scris această ordonanţă. Dacă se aplică măsura închiderii este ca şi cum din start l-ai omorât pe acel agent economic. Ceea ce se propunea vizavi de 1 Mai cu închiderea unităţilor este imposibil. Sunt turişti care au contracte, avem un an cu premise bune, asta ne-ar mai lipsi, pentru că atunci chiar am vorbi de turism în Bulgaria, Grecia, Turcia şi am exclude în totalitate litoralul românesc“, a spus Virgil Stancu.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, solicită ca în OUG 91 să se precizeze în ce condiţii se închid unităţile, adăugând că verificările trebuie făcute într-un cadru civilizat.

„Lucrăm cu personal sezonier. El poate să încaseze o notă de plată şi să plece cu ea şi îmi creează gol în gestiune, mie îmi închide unitatea? Sigur că oamenii sunt un pic înspăimântaţi de ceea ce au văzut la televizor. Nouă trebuie să ni se specifice clar prin OUG 91 în condiţii îţi închide unitatea, indiferent că este restaurant, terasă, beach-bar, hotel, magazin alimentar. Trebuie specificate foarte clar. Nu refuzăm controlale, sunt binevenite, dar trebuie făcute într-un cadru civilizat şi nu trebuie să speriem agentul economic“, a declarat Nicolae Bucovală.

El a susţinut că turiştii ar putea fi speriaţi de închiderea hotelurilor sau restauranturilor şi nu ar mai reveni pe litoralul românesc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite