Industria de apărare va beneficia de ştergerea unor datorii care totalizează un miliard de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria de apărare se va afla sub oblăduirea lui Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în Cabinetul Tăriceanu
Industria de apărare se va afla sub oblăduirea lui Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în Cabinetul Tăriceanu

Companiile cu capital majoritar de stat din industria de apărare vor beneficia de o ştergere de datorii de circa un miliard de lei, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Ministerul Finanţelor dându-şi deja acordul pentru acest lucru, a declarat Andrei Gerea, ministrul Economiei.

„Avem o veste bună pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în industria de apărare şi anume acceptul Ministerului Finanţelor şi al FMI de a şterge mare parte din datoriile acumulate. Asta înseamnă foarte mult, pentru că este vorba de un miliard de lei“, a declarat, ieri, Gerea, la Piteşti, potrivit Agerpres.ro.

„Asta înseamnă că această industrie are o nouă şansă, pentru că se poate din nou finanţa, se pot vinde anumite active care nu mai sunt utilizate, în scopul asigurării de capital de lucru. Se pot desfăşura activităţi, retehnologizări absolut necesare, în condiţiile în care, totuşi, alocările bugetare nu sunt foarte mari“, a explicat el.

Statul deţine prin mai multe companii din sectorul industriei de apărare: Romarm, Carfil Braşov, Uzina Mecanică Plopeni, Metrom Braşov sau Uzina Automecanică Moreni, Uzina Mecanică Sadu sau Uzina Mecanică Cugir. 

Romarm deţine o zestre imobiliară impresionantă, constituită în principal din terenuri.

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a promis în 2013 că va privatiza „majoritatea portofoliului“ de companii din subordinea ministerului. Succesorul său, Andrei Gerea, a condus instituţia doar patru luni.

Gerea a fost retras astăzi de către PNL de la Ministerul Economiei, urmând a fi înlocuit de către Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în Cabinetul Tăriceanu.

Guvernul şi-a asumat, în discuţiile cu FMI, ca până în luna aprilie să se încadreze în ţinta de arierate, fapt pentru care vor fi luate măsuri de restructurare a datoriilor pe care le au companiile cu capital majoritar de stat din domeniul transporturilor şi din industria de apărare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite