Haos la Complexul Energetic Hunedoara: sindicatele se pregătesc de proteste masive după ce Guvernul nu a acordat ajutorul de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Hunedoara asigură 5% din producţia de electricitate a României
Complexul Energetic Hunedoara asigură 5% din producţia de electricitate a României

Situaţie dramatică la Complexul Energetic Hunedoara: sindicatele ies în stradă şi pregătesc proteste ample, după ce Executivul nu a acordat ajutorul de salvare în valoare de 167 de milioane de lei, astfel că societatea riscă direct lichidarea deoarece va fi amendată de către Comisia Europeană cu 120 de milioane de euro.

Energeticienii de la termocentralele Deva şi Paroşeni au anunţat că vor picheta astăzi sediul Prefecturii Hunedoara pentru a cere rezolvarea problemelor de la Complexul Energetic Hunedoara. 

De asemenea, şi sindicatul „Muntele“, reprezentativ la nivelul companiei, vrea să organizeze un amplu protest în data de 22 mai.

Complexul Energetic Hunedoara a cumpărat doar o parte din certificatele de emisii cu efect de seră şi riscă amenzi de la Uniunea Europeană de câte 100 de euro pentru fiecare din cele peste 1,2 milioane de certificate neachiziţionate încă, adică o sumă totală de 120 de milioane de euro.

Cauza? Compania nu a putut încasa ajutorul de salvare de 167 de milioane de lei pe care Comisia Europeană îl aprobase, din cauza opoziţiei ministerelor Finanţelor şi Justiţiei.

Un certificat de emisii reprezintă dreptul companiei de a emite în atmosferă o tonă de dioxid de carbon. De regulă, o tonă de CO2 este eliminată la producerea unui MWh de energie.

Alexandru Blaj, preşedintele Consiliului de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara, a demisionat la finele lunii aprilie din funcţie din cauza blocării ajutorului de salvare la ministerele Finanţelor şi Justiţiei, mai ales că ajutorul fusese aprobat de către Executivul de la Bruxelles.

Complexul Energetic Hunedoara operează termocentralele Deva şi Paroşeni şi deţine cele patru mine viabile de huilă din Valea Jiului. Compania produce 5% din energia electrică din România şi are circa 6.500 de angajaţi.

Problema este evitată constant, însă, de către premierul Victor Ponta şi Andrei Gerea, ministrul Energiei, care nu au făcut în ultimele luni nicio referire pe acest subiect, deşi CE Hunedoara este cea mai mare companie din judeţ.

Starea sectorului termo este gravă, producţia de electricitate în termocentrale scăzând în primele trei luni cu 12,6% în primul trimestru al acestui an, până la 7 TWh, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite