Gigantul Glencore, obligat să plătească 40 milioane de dolari către Petrom din cauza petrolului prost livrat României. Procesul a fost demarat de OMV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Glencore este una dintre cele mai mari companii de vânzare de mărfuri din lume
Glencore este una dintre cele mai mari companii de vânzare de mărfuri din lume

Gigantul elveţian Glencore, specializat în tranzitul de mărfuri şi minerit, a fost obligată de o instanţă din Londra să plătească 40 de milioane de dolari către Petrom, pentru livrarea unui ţiţei de proastă calitate în anii ’90, când compania petrolieră era controlată de statul român.

Procesul împotriva Glencore în Marea Britaniea fost demarat de Petrom în anul 2008, când compania era deja controlată de către grupul austriac OMV. Disputa a fost obiectul a două proceduri de arbitraj, pe parcursul a peste 10 ani.

În perioada 1993-1996, compania Marc Rich&Co., devenită ulterior Glencore International, a livrat peste 30 de transporturi de petrol de calitate inferioară celei convenite şi a falsificat documente, potrivit unei decizii luate vineri de judecătorul Julian Flaux.

În urma acestei înşelătorii, compania a obţinut un câştig de aproximativ 40,1 milioane de dolari. Glencore a anunţat că va face apel la această decizie.

Glencore a livrat circa un sfert din ţiţeiul importat de Petrol Export Import (Petex) în numele a două firme de stat care ulterior au devenit Petrom, a arătat Flaux.

Frauda a fost dezvăluită de un informator din cadrul Glencore, care a contactat Petex în 2002 şi a informat că în cazul a 32 de transporturi calitatea ţiţeiului nu era cea care ar fi trebuit să fie, a precizat Flaux.

El a respins argumentul Glencore potrivit căruia reprezentanţii Petex aveau cunoştinţă de ilegalitate, el afirmând că doi foşti traderi ai Marc Rich & Co, care au depus mărturie în proces, au fost martori duplicitari, interesaţi să minimalizeze rolul avut în fraudă.

Marc Rich, fondatorul Glencore, decedat în 2013, a fost trader internaţional de mărfuri, manager de fonduri de investiţii şi om de afaceri. El a fost acuzat în Statele Unite pentru acuzaţii la nivel federal de evaziune fiscală şi tranzacţii ilegale cu ţiţei cu Iranul. În momentul inculpării, Rich se afla în Elveţia şi nu s-a mai întors în SUA. 

Rich a beneficiat de o graţiere controversată din partea preşedintelui Bill Clinton, pe 20 ianuarie 2001, în ultima zi de mandat a acestuia.

În 2013, Glencore a fuzionat cu compania minieră Xstrata, devenind, astfel, una dintre cele mai mari companii de minerit din lume. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite