Efectul lipsei de predictibilitate: Companiile germane sunt foarte nemulţumite de activitatea Guvernului. România, pe penultimul loc din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul tudose foto gov.ro
Guvernul tudose foto gov.ro

Companiile germane sunt îngrijorate de măsurile fiscale preconizate pentru acest, dar şi de instabilitatea din România, mare parte din ele fiind foarte nemulţumite de activitatea actualului Executiv, potrivit unui chestionar de conjunctură, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), alături de alte 15 state din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Potrivit acestuia, în ce priveşte predictibilitatea politicilor economice, a crescut uşor numărul companiilor germane nemulţumite la acest capitol anul acesta faţă de anul trecut (2017: 47%, 2016: 42%), România situându-se pe penultimul loc, înainte de Bosnia-Herţegovina. Este deci absolut necesară o îmbunătăţire în acest sens, acest lucru reiese şi din aprecierea negativă a companiilor la adresa actualului Guvern: 63% din companiile chestionate sunt foarte nemulţumite de activitatea actualului Executiv.Top of Form

Chestionarul mai arată că România oferă încă oportunităţi bune de afaceri, dar, pentru continuarea investiţiilor străine şi crearea de locuri de muncă, companiile au nevoie de un mediu economic stabil, de stabilitate juridică, de o infrastructură bine dezvoltată şi un sistem educaţional funcţional.

Respondenţii chestionarului spun că situaţia economică actuală şi situaţia propriei firme s-au îmbunătăţit uşor faţă de anul trecut, iar România se situează la aceste capitole uşor peste media celorlalte state din regiune, reiese din chestionar.

Însă în ce priveşte perspectivele pentru economia românească şi aşteptările legate de propria afacere, companiile sunt mai puţin optimiste.

Mai puţine investiţii noi, mai mulţi angajaţi                                              

Legat de investiţii, mai puţine companii germane decât anul trecut declară că vor face noi investiţii (2017: 37%, 2016: 45%), în schimb peste jumătate din cei chestionaţi susţin că vor creşte numărul de angajaţi (2017: 54%, 2016: 48%). Mai mult de jumătate din cele 120 de companii cu capital german chestionate apreciază situaţia din branşa lor ca fiind neschimbată faţă de anul trecut, iar 14% consideră că aceasta s-a înrăutăţit.

Regres în combaterea corupţiei

Condiţiile-cadru politico-economice s-au îmbunătăţit în unele aspecte, altele însă necesită în continuare îmbunătăţiri urgente. Mai ales în ce priveşte combaterea corupţiei, unde România a înregistrat progrese în ultimii doi ani, se înregistrează un regres semnificativ. Companiile germane sunt de asemenea foarte nemulţumite de stabilitatea juridică, fiind deosebit de îngrijorate de măsurile fiscale preconizate pentru acest an, de administraţia publică, dar mai ales de infrastructură.

Dezastru la infrastructură

Ca şi în celelalte state din ECE o problemă o constituie şi lipsa personalului calificat. Domeniul infrastructurii care cuprinde transporturi, comunicaţii şi energie este apreciat şi anul acesta negativ, România păstrându-şi ultima poziţie în regiune. 60% din cei chestionaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi. Infrastructura rutieră trebuie urgent extinsă şi modernizată, fiind un mare impediment în luarea deciziilor investiţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite