Comunicarea cu fiscul: mit sau realitate?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aplicarea schemei fiscale pentru restructurarea creditelor presupune

A fost publicat în Monitorul Oficial nr 646 din 2 septembrie 2014 Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoanele fizice. Această procedură ajută la creearea unei relaţii constructie între contribuabili şi organul fiscal.

Scopul actului normativ este nobil şi sperăm că va deveni un act normativ funcţional - nu ca multe alte acte care există, dar nu sunt aplicate - care să ajute la crearea unei relaţii constructive între contribualbil şi organul fiscal.

Avantajele comunicării prin mijloace electronice sunt indiscutabile:

- gratuitatea serviciilor

- accesul non-stop la informaţii:  24 de ore din 24.

 Procedura stabileşte două modalităţi de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a informaţiilor între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoanele fizice:

a. Comunicarea prin "Spaţiul privat virtual"

 Persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanţă a actelor administrative fiscale emise în formă electronică de către organele fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin accesarea serviciului "Spaţiul privat virtual" care constă în punerea la dispoziţia persoanelor fizice a unui spaţiu virtual aflat pe serverele Ministerului Finanţelor Publice/Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoana fizică în legătură cu situaţia fiscală proprie a acesteia.

b. Comunicarea prin serviciul "Buletinul informativ fiscal"

 Prin acest serviciu, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală furnizează serviciul "Buletinul informativ fiscal", care constă în punerea la dispoziţia persoanelor fizice a unor informaţii publice cu caracter fiscal, în scopul îndrumării acestora în îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Modalitatea de înregistare:

 Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent ori exercită profesii libere se identifică electronic cu certificate digitale calificate numai pentru obligaţiile fiscale pentru care, în relaţia cu organul fiscal, se identifică prin codul de înregistrare fiscală.

 Persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent ori exercită profesii libere, pentru obligaţiile fiscale altele decât cele de mai sus, precum şi celelalte persoane fizice se identifică electronic prin oricare dintre următoarele dispozitive:

1. certificate digitale calificate – se obţin conform Legii nr. 455 din 2001 privind semnatura electronică. După obţinere, persoanele interesate se pot identifica  pe serverul MFP-ANAF prin utilizarea certificatului digital calificat.

Cererea de utilizare a unui certificat digital calificat se face prin transmiterea formularului "Documentul de confirmare" existent pe serverul MFP-ANAF, având aplicate atât semnătura electronică a persoanei fizice, titulară a certificatului digital calificat, cât şi semnătura electronică a autorităţii de certificare.

Formularul "Documentul de confirmare" se descarcă de pe serverul MFP-ANAF, se completează cu datele de identificare ale titularului certificatului digital calificat şi se semnează utilizând certificatul digital calificat.

După completare, formularul "Documentul de confirmare" se transmite autorităţii de certificare care l-a eliberat, pe adresa de poştă electronică prevăzută în acest scop, în vederea confirmării.

Confirmarea înregistrării certificatului digital calificat pe serverul MFP-ANAF se transmite prin poşta electronică la adresa furnizată de persoana fizică în formularul "Documentul de confirmare".

2. credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă OTP.

Pentru completarea cererii de înregistrare pentru identificarea electronică prin utilizarea dispozitivului credenţiale de tip utilizator/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă, persoana fizică utilizează serviciul de înregistrare oferit de serverul MFP-ANAF.

Informaţiile obligatoriu a fi furnizate în cuprinsul cererii sunt:

a) date de identificare a persoanei fizice: numele şi prenumele, codul numeric personal, tipul actului de identitate, seria şi numărul actului de identitate, adresa de poştă electronică, numărul de telefon mobil;

b) date de identificare în mediul electronic: identificatorul utilizatorului, parola, întrebarea de siguranţă, răspunsul la întrebarea de siguranţă;

c) modalitatea de verificare a datelor furnizate de persoana fizică.

Persoana fizică decide modalitatea de verificare a datelor furnizate în cerere prin alegerea uneia dintre următoarele opţiuni:

a) aprobare în mediul electronic. În acest caz persoana fizică trebuie să indice o informaţie fiscală personală cunoscută numai de Ministerul Finanţelor Publice/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi persoana fizică, aşa cum este cerută de aplicaţia informatică, în scopul identificării electronice;

b) aprobare la ghişeu. În acest caz persoana fizică trebuie să se prezinte la oricare organ fiscal teritorial din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în scopul identificării fizice.

După completarea cererii şi lansarea de către utilizator a procedurii de verificare a datelor acesteia, Ministerul Finanţelor Publice/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală înregistrează cererea şi atribuie un număr de înregistrare pe care îl comunică persoanei fizice.

Punerea la dispoziţia persoanei fizice a serviciilor de comunicare electronică, ca urmare a aprobării cererii, se realizează în două zile lucrătoare de la verificarea corectitudinii informaţiilor şi se comunică pe adresa de poştă electronică a persoanei fizice.

Organul fiscal teritorial organizează o gestiune şi o evidenţă separată a documentelor legate de procedura verificării la ghişeu a datelor furnizate pentru aprobarea cererilor de înregistrare pentru identificarea electronică prin utilizarea dispozitivului credenţiale de tip utilizator/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.

Accesul la serviciul "Spaţiul privat virtual" se realizează după înregistrarea pe serverul MFP-ANAF, în baza certificatelor digitale calificate sau a credenţialelor de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă OTP.

Acţiunile asigurate şi permise de serviciul "Spaţiul privat virtual" sunt:

a) modificarea datelor de identificare a utilizatorului, monitorizarea istoricului accesului, renunţarea la folosirea serviciului, schimbarea modalităţii de anunţare;

b) comunicarea actelor administrative fiscale, cererilor, precum şi a altor documente şi informaţii.

Serviciul "Spaţiul privat virtual" este accesibil persoanei fizice dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:

a) persoana fizică acceptă următoarele condiţii de comunicare:

data înregistrării declaraţiilor fiscale şi a cererilor privind situaţia fiscalşă a persoanei  este data înregistrării pe serverul MFP-ANAF, astfel cum a fost comunicată persoanei fizice prin mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii acestora

data comunicării actelor administrativ fiscale, de executare, decizii de impunere, certificate de atestare fiscală este data la care se împlinesc 15 zile de la data punerii la dispoziţia persoanei fizice a documentului în "Spaţiul privat virtual". Acest termen începe să curgă din ziua următoare datei punerii la dispoziţia persoanei fizice a documentului. Numărul de intrare/ieşire electronic şi data punerii la dispoziţia persoanei fizice a documentului sunt înscrise în registrul documentelor electronice.

Persoana fizică utilizează pentru identificarea electronică în vederea accesului propriu-zis unul fie certificate digitale calificate, fie credenţiale de tip nume/parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă OTP.

Documente ce pot fi comunicate prin serviciul "Spaţiul privat virtual"

a. în mod automat: Decizii de impunere anuală aferente veniturilor realizate începând cu anul 2013 şi emise după data de 1 septembrie 2014;

b. la cererea contribuabilului:

   1. "Situaţia obligaţiilor fiscale de plată la data de . . . . . . . . . ."

   2. "Nota obligaţiilor de plată"

   3. "Situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori"

   B. Documente emise de contribuabil şi comunicate organului fiscal

   1. Cerere privind "Situaţia obligaţiilor fiscale de plată la data de . . . . . . . . . ."

   2. Cerere privind "Nota obligaţiilor de plată"

   3. Cerere privind "Situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori"

Categoriile de documente care privesc situaţia fiscală proprie a persoanei fizice ce pot face obiectul comunicării prin "Spaţiul privat virtual" sunt:

a) declaraţii fiscale întocmite de persoana fizică;

b) cereri adresate de persoana fizică organului fiscal pentru obţinerea unor informaţii sau documente în legătură cu situaţia fiscală personală, cum ar fi: cerere de informaţii despre contribuţiile de asigurări sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislaţiei fiscale şi altele asemenea;

c) acte administrative fiscale, acte de executare şi alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, cum ar fi: decizii de impunere, notificări, somaţii şi altele asemenea;

d) documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit şi altele asemenea;

e) registrul documentelor electronice comunicate în ultimii 2 ani.

Accesul la serviciul "Buletinul informativ fiscal" se realizează prin acţionarea butonului "RSS" din serverul MFP-ANAF, în aplicaţia informatică sau navigatorul internet al utilizatorului, buton afişat pe paginile web internet ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală care furnizează informaţiile.

Persoanele fizice trebuie să opteze pentru categoriile de informaţii pe care le solicită:   

   1. Calendarul obligaţiilor fiscale

   2. Noutăţi legislative

   3. Ghiduri fiscale

   4. Campanii derulate

   5. Comunicate de presă.

În final, îmi reiterez speranţa că actul normativ analizat va fi util şi funcţional şi va simplifica relaţia dintre organul fiscal şi contribuabil, devenind un instrument indispensabil în comunicarea dintre cei doi ,,parteneri’’ fiscali. 

            Societate profesională de avocaţi cu răspundere limitată Leţia&Pereţianu

            Avocat fondator,

            Alina Leţia

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite