Care sunt companiile interesate de Remin Baia Mare
0Companiile African Consolidated Resources din Africa de Sud, Metals Finance Europe şi Romaltyn Baia Mare, unde acţionar este un fond de investiţii controlat de fostul premier al Republicii Moldova, sunt interesate să cumpere activele companiei de stat Remin Baia Mare, aflată în insolvenţă.
"Investitori interesaţi de activele Remin Baia Mare sunt African Consolidated Resources Ltd Africa de Sud, prin oficialii din România, Romaltyn Baia Mare, Metals Finance Europe Ltd", a comunicat Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), potrivit Mediafax.
Premierul Victor Ponta a anunţat, la sfârşitul lunii aprilie, că Guvernul va transforma creanţele statului la Remin în acţiuni, care vor fi transferate AAAS, deoarece există un investitor important care poate redeschide compania minieră.
African Consolidated Resources extrage aur, nichel, platină, cupru, fosfaţi şi diamante. Metals Financ, firmă înregistrată în Marea Britanie, are operaţiuni în Australia, Chile şi în Europa de Est, unde extrage nichel şi crom.
Fondul de investiţii Fribourg Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza, a preluat la începutul acestui an 49% din acţiunile companiei Romaltyn, care reciclează deşeuri miniere la Baia Mare. Romaltyn deţine la Baia Mare şi o uzină de tratare a minereului aurifer, care însă nu este operaţională.
Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin Baia Mare şi-a întrerupt defintiv activitatea în 2006, iar din 2009 se află în insolvenţă. Înainte de 1989, compania a avut chiar şi 30.000 de angajaţi.
Toate depozitele de pirită auriferă ale Remin au fost cumpărate pentru 53,1 milioane de dolari de traderul elveţian de metale şi minereuri Werco Trade.