Biriş: Nu a existat o relaţie directă de afaceri între Biriş Goran şi Mossack Fonseca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş, implicat în scandalul pornit de la „Panama Papers”, a declarat că societatea de avocatură Biriş Goran, în care a fost partener, nu a avut nicio relaţie directă cu casa de avocatură panameză Mossack Fonseca, dar a asistat un offshore din Insulele Britanice Virgine, Simber Industries, într-un litigiu comercial în România.

„Nu a existat niciodată o relaţie de business între mine sau Biriş Goran şi această firmă (Mossack Fonseca - n.r.). Nicidecum să fim parteneri! Pentru transparenţă, Biriş Goran a asistat într-adevăr o companie al cărei nume este menţionat în aceste dezvăluiri, într-un litigiu comercial în România, fără a avea însă o legatura cu Mosack Fonseca ("Simber", despre care se zice că ar fi fost înfiinţată de MF). Posibil să mai fie şi altele“, a scris secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.

Biriş Goran a asistat în anul 2012 compania Simber Industries, cu sediul în Akara, Insulele Britanice Virgine, într-un litigiu cu o firmă din Târgu Mureş, Mark Prodholz, aflată în procedură de insolvenţă, pentru o creanţă de 5,7 milioane lei, potrivit site-ului linx.crji.org, un proiect al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, informează News.ro.

Extrase din Buletinul procedurilor de insolvenţă (BPI), publicaţia Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, din decembrie anul trecut, indicau că societatea Biriş Goran a prezentat administratorului judiciar al firmei din Târgu Mureş un certificat constatator pentru Simber Industries emis de casa de avocatură Mossack Fonseca, agent autorizat al Simber.

Din schimbul de documente reieşea că offshore-ul era înfiinţat şi condus de Fonseca. Mai mult, Simber Industries şi filiala din Insulele Virgine Britanice a Mossack Fonseca au aceeaşi adresă.

Totodată, Gabriel Biriş a figurat în declaraţia de interese din 2012 că este acţionar al unui offshore înregistat în Cipru, însă a explicat recent că a înfiinţat firma respectivă împreună cu alţi parteneri pentru a realiza nişte investiţii, însă a lichidat-o pentru că nu avea activitate şi nu a generat venituri.

Secretarul de stat spune că nu are nimic de ascuns şi subliniază că s-a numărat printre primele persaone care au vorbit public în anul 2008 despre evaziune ca ameninţare la siguranţa naţională, aceasta fiind introdusă în lista de ameninţări în 2010.

„Am fost primul (şi până acum, din câte ştiu, singurul) specialist din privat care a vorbit şi a scris public despre nevoia de a avea un set de reguli (CFC rules) care ar fi obligat rezidenţii români să declare în Romania deţinerile în «paradisuri fiscale»“, a precizat Biriş.

El adaugă că a fost primul care a vorbit, în anul 2012, despre nevoia de a şti cine este beneficiarul final al companiilor înregistrate în Romania cu asociaţi din paradisuri fiscale şi, mai ales, de introducerea de politici de tipul celor aplicate de bănci la acordarea codurilor de TVA.

„Ieri (miercuri - n.r.) eram la Praga, într-o vizită la ANAF-ul ceh pentru a înţelege cum ei au introdus într-un timp scurt două sisteme informatice care eficientizează controlul în timp real, atât al colectarii de TVA în retail, cat şi, mai ales, în B2B (business to business - n.r.). Iar asta în timp ce la noi s-a bătut ani de zile pasul pe loc! Chiar şi mai rău, în numele luptei împotriva evaziunii au fost nenorocite companii româneşti oneste“, a afirmat secretarul de stat în postarea sa de joi seara de pe reţeaua de socializare, conform News.ro.

Fiscul a anunţat marţi că a înfiinţat un grup de lucru interdepartamental, din care vor face parte inspectori antifraudă şi cu alte specializări, pentru a verifica informaţiile din investigaţia jurnalistică „PanamaPapers“ şi pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice implicate.

Între timp, autorităţile din întreaga lume au anunţat că au deschis anchete, după ce o scurgere masivă de informaţii cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca a scos la lumină posibile cazuri de evaziune fiscală prin intermediul companiilor offshore.

Partenerul român al investigaţiei internaţionale, Paul Radu, jurnalist în cadrul RISE Project, a afirmat că deţine peste 100 de nume din România pe lista celor care au folosit firme offshore pentru a evita plata taxelor, obţinute în urma investigaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite