Panama Papers: Casa de avocatură a secretarului de stat Gabriel Biriş, partener al Mossack Fonseca în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mossack Fonseca este o casă de avocatură panameză care înfiinţează companii în jurisdicţii offshore şi oferă servicii asociate. Bănuită că, de fapt, înlesneşte inclusiv activităţi infracţionale prin serviciile sale, Mossack Fonseca a colaborat în România cu o casă de avocatură care a furnizat un secretar de stat în funcţie. Este vorba de casa de avocatură Biriş Goran, potrivit linx.crji.org.

Unul din partenerii acestei case de avocatură, Gabriel Biriş, este secretar de stat în Ministerul de Finanţe şi unul din puţinii demnitari din România care a declarat oficial că deţine o companie offshore.

Offshore din Insulele Virgine Britanice în proces la Târgu Mureş

Public, nu există nici o informaţie că Biriş Goran, casa de avocatură, ar avea vreo legătură cu foarte cunoscuta peste noapte Mossack Fonseca. Un proces de insolvenţă de la Târgu Mureş, însă, scoate la iveală o poveste aparent încurcată cu creanţe, o firmă offshore şi avocaţi, poveste care face legătura directă între Biriş Goran şi Mossack Fonseca, scrie jurnalistul Cătălin Prisacariu, pe portalul linx.crji.org.

Procesul (Dosar nr.68/1371/2012/a1) are loc la Tribunalul Specializat Mureş şi are ca obiect insolvenţa unei societăţi comerciale din Târgu Mureş, Mark Prodholz SRL. Până aici, banal. Prima informaţie interesantă este că unul din creditorii Mark Prodholz SRL este o companie offshore: Simber Industries LTD, cu sediul în Akara, BLDG, 24 De Castro Street, Road Town, Tortola British Virgin Islands. Cum o fi ajuns o companie dintr-o jurisdicţie offshore să se judece pe o creanţă cu un SRL din Târgu Mureş? Secretul stă în acţionariatul SRL-ului şi în reprezentantul companiei din Virginele Britanice.

Citeşte mai multe pe linx.crji.org

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite