Azomureş: creşterea continuă a preţului la gazelor ar putea afecta investiţii de 200 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul de îngrăşăminte de la Târgu Mureş este cel mai mare consumator de gaze naturale din ţară
Combinatul de îngrăşăminte de la Târgu Mureş este cel mai mare consumator de gaze naturale din ţară

Producătorul de îngrăşăminte Azomureş a pregătit investiţii pentru modernizare de 200 milioane euro în următorii doi ani, dar este posibil să nu le poată susţine din cauza preţului în creştere al gazului, care îi micşorează profitul.

„Am ajuns să lucrăm pe cenţi. Preţul gazului este o mare problemă pentru noi, tot creşte, în timp ce preţul îngrăşămintelor este în scădere“, a declarat joi, la conferinţa „Bursa Gazelor“, Mirela Tăban, directorul departamentului de importuri din Azomureş, 

Ea adăugat că investiţiile de 200 milioane de euro sunt destinate modernizării unor instalaţii de producţie şi au început deja.

„Din ce să facem investiţiile dacă profitul tot scade din cauza creşterii preţului gazelor? Cum să faci liberalizare de preţuri în perioadă de criză?“, a continuat Tăban.

Azomureş consumă lunar 80 milioane metri cubi de gaze, pentru care plăteşte 380-400 dolari pe 1.000 metri cubi dacă provin din import, sau 220 dolari pentru cele din producţia internă.

Niculae Havrileţ, şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a afirmat, în cadrul aceluiaşi eveniment, că de la anul preţul gazelor de producţie internă folosite de consumatorii industriali se va dubla, urmând să ajungă la 380 de dolari pe mia de metri cubi.

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a afirmat că negociază amânarea liberalizării preţului la gaze cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană până la finele anului 2015, acestea fiind de acord.

Întrebat de acest lucru, Havrileţ a afirmat că nu există în acest moment astfel de discuţii.

Mai multe pe aceeaşi temă:

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla anul viitor pentru industrie

Consumatorii industriali vor plăti de două ori mai mult pentru gazele naturale de producţie internă, respectiv 380 de dolari pe mia de metri cubi, în acest moment preţul fiind la jumătate.

Niţă, la Forumul Energii Curate: FMI şi CE au fost de acord cu amânarea liberalizării preţului gazelor pentru companii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

Industria contestă liberalizarea pieţei gazelor: Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom. Către ce liberalizăm?

România şi-a asumat liberalizarea pieţei gazelelor naturale, însă nu se cunoaşte care este nivelul către care trebuie făcute scumpirile, din moment ce Germania şi Franţa nu fac publice preţurile din contractele cu Gazprom, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

ANRE anunţă o scumpire la gazele naturale de cel mult 1% de la 1 octombrie, sub nivelul prognozat în calendarul de liberalizare

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei, a declarat marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează Agerpres.

Niţă va propune tranzacţionarea întregii producţii naţionale de gaze pe bursă

Statul va propune tranzacţionarea pe bursă a întregii cantităţi de gaze naturale din producţia internă, a declarat, astăzi, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite