Articol publicitar

Azamat Zhangulov, vicepreşedintele senior KMG International: „România, o piaţă strategică de mare potenţial pentru KazMunayGas“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este una dintre cele mai bune pieţe pentru grupul kazah KazMunayGas, având în vedere potenţialul de creştere a acesteia, resursele naturale ale ţării şi forţa de muncă educată, care nu este supra-plătită, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al KMG International, fostul Rompetrol Group.

Azamat Zhangulov susţine că grupul este dispus să plătească statului român cele 200 de milioane de dolari pentru răscumpărarea pachetului de 26,6% din acţiunile Rompetrol Rafinare imediat după ce Guvernul îndeplineşte procedurile necesare în acest sens.

Reporter: Care este strategia KazMunayGas în România?

Azamat Zhangulov: Strategia noastră este foarte solidă. Am stabilit că România are o poziţie strategică pentru compania noastră. Am vorbit despre câteva argumente în acest sens, mai sunt şi altele. De exemplu, accesul direct al petrolului nostru pe rutele de transport din Marea Neagră către portul Midia. Vedem că economia se dezvoltă, deci creşte consumul produselor noastre principale, benzina şi motorina. Vedem, de asemenea, un important potenţial de dezvoltare a reţelei de staţii de benzină, deoarece se vor construi noi drumuri şi rute de transport, un sector în care România este deficitară, dar există angajamentul autorităţilor în îmbunătăţirea acestei situaţii. Noi rute de transport dinspre Kazahstan către România pot fi dezvoltate de alte companii, pentru că în Kazahstan se află aproape de finalizare conexiunea cu vestul Chinei, ceea ce va permite ca mărfurile să poată ajunge uşor din China în Europa, prin Kazahstan, Azerbaidjan, Marea Neagră. În  opinia mea, tranzitul acestor mărfuri spre Europa se poate face prin România, dar România trebuie

să folosească acest potenţial de a deveni poarta de intrare în Europa pentru acest nou drum al mătăsii care urmează a fi finalizat. Vedem că Georgia investeşte puternic în facilităţi portuare, iar una dintre aceste facilităţi aparţine Kaz-MunayGas în portul Batumi. Deci, în opinia mea, România

are o mare oportunitate să utilizeze acest potenţial de transport ca un factor important de creştere economică. 

Sunteţi prezenţi de mult pe piaţa românească. Cum puteţi caracteriza această piaţă?

Dacă analizăm diversele pieţe din jurul Mării Negre şi accesibilitatea produselor noastre pe aceste pieţe, cred că piaţa românească este una dintre cele mai bune pieţe posibile. Sunt câteva argumente în acest sens. În primul rând, România este una dintre pieţele cu cel mai mare potenţial de creştere

din regiune. Aveţi o bază de resurse naturale care este foarte bogată, aveţi o componentă de resurse

umane educată, tânără, care nu este supra-plătită cum se întâmplă în alte ţări europene. Acest fapt ţine de competitivitatea fiecărei ţări, iar pentru un investitor reprezintă o oportunitate. De asemenea,

aveţi potenţial de dezvoltare a infrastructurii şi potenţial energetic care trebuie descoperit. Dacă privim tendinţele de dezvoltare ale economiei româneşti, în ciuda unor fenomene cum ar fi rata scăzută a investiţiilor străine, România arată o creştere economică stabilă, în afara pericolului de a cădea în recesiune aşa cum s-a întâmplat în alte ţări din împrejurimi. 

Care sunt provocările pe care piaţa românească le ridică pentru dumneavoastră?

Rata investiţiilor străine este foarte scăzută, una dintre cele mai scăzute din întreaga regiune. În acest sens, sunt câteva chestiuni care trebuie abordate. În primul rând, trebuie făcut cunoscut în rândul investitorilor potenţialul economic al României. În al doilea rând, este nevoie de o politică solidă şi clară în privinţa investiţiilor străine pe care să o înţeleagă fiecare investitor. Este nevoie de anumite instituţii transparente care să atragă investiţiile străine. Sunt diferite experienţe în acest sens, în Kazahstan există un consiliu al investitorilor străini aflat sub patronajul preşedintelui, instituţie care este foarte eficientă. Managerii marilor companii fac parte din acest consiliu care

se întâlneşte de două ori pe an şi discută toate problemele legate de investiţiile străine. Alte provocări sunt legate de îmbunătăţirea predictibilităţii în anumite domenii care au efect asupra investiţiilor străine în România.

Care este stadiul punerii în aplicare a memorandumului semnat cu Guvernul României şi de ce nu aţi achitat suma convenită pentru achiziţionarea acţiunilor prevăzute în acest memorandum? 

Noi, în calitate de cumpărători, ne exprimăm angajamentul pentru achiziţionarea acestui pachet de acţiuni. Din câte am înţeles, Guvernul are de îndeplinit o serie de proceduri, în primul rând stabilirea strategiei de privatizare–vânzare a acţiunilor. Este nevoie de implicarea Guvernului în

mod constant pentru îndeplinirea tuturor procedurilor necesare. Noi ne păstrăm poziţia şi aşteptăm anunţul oficial al Guvernului privind începerea procesului de privatizare.

Cât timp credeţi că va dura până când Guvernul va face acest anunţ?

Este dificil de estimat. Din punct de vedere tehnic, fiecare pas, de la pasul unu la pasul doi, la pasul trei, durează de la câteva săptămâni la câteva luni. Dar, ceea ce ştim este că de la publicarea anunţului de privatizare, avem 30 de zile să răspundem şi să prezentăm oferta noastră. 

Cum vă explicaţi că Guvernul se mişcă atât de încet în lansarea acestui proces de privatizare, dacă consideraţi că este o înţelegere bună pentru ambele părţi?

Nu este în intenţia noastră să comentăm acţiunile Guvernului.

Cum răspundeţi acuzaţiilor conform cărora dumneavoastră, KazMunayGas sunteţi cei care nu vor să plătească sau amână plata?

Orice plată se face în baza unui document. În momentul în care primim acest document, această factură, noi putem plăti în următoarea oră. 

Care sunt planurile dumneavoastră de investiţii în România?

Planurile noastre de investiţii sunt legate în principal de memorandumul convenit cu Guvernul României. Am căzut de acord că toate investiţiile le vom face împreună cu statul român. Aşa încât, depindem de rapiditatea cu care se realizează planul de privatizare despre care am vorbit. În afara acestui factor, vom deschide câteva staţii de benzină în perioada următoare, este vorba despre patru-cinci staţii.

Deci planul dumneavoatră de investiţii depinde de momentul în care Guvernul va pune în aplicare memorandumul?

Da, aşa este. Noi credem că este o bună oportunitate pentru Guvern să participe la beneficiile produse de aceste investiţii, dar am înţeles că sunt câteva dificultăţi în executarea planurilor de investiţii din partea Guvernului, aşa că am început din partea noastră construcţia unor staţii de benzină, urmând ca aceste staţii să fie puse în contul fondului de investiţii convenit cu Guvernul.

Mai lucrăm la două obiective care sunt însă doar în faza de proiectare.

Care este situaţia fondului de investiţii de un miliard de dolari convenit cu Guvernul României?

Este vorba despre o succesiune de acţiuni care decurge din punerea în aplicare a memorandumului. Mai întâi se face tranzacţia pachetului de acţiuni, apoi se constituie fondul de investiţii, apoi se execută proiectele de investiţii. Aceasta este succesiunea, nu poţi pune căruţa înaintea cailor. 

Care sunt rezultatele financiare ale companiei pentru acest an?

Rezultatele sunt destul de bune. Pot spune că ne-am îmbunătăţit rezultatele faţă de anul trecut, chiar dacă acest an încă nu s-a încheiat. 

Material din suplimentul „Kazahstan, reveliaţia Asiei”, realizat de „Adevărul”, cu sprijinul KMG Rompetrol

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite