Afacere cu gălbenele. Cum poţi scoate profit dintr-o cultură cu planta-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a li se păstra calităţile, gălbenelele sunt culese imediat după înflorire, una câte una, în zilele însorite FOTO Fotolia
Pentru a li se păstra calităţile, gălbenelele sunt culese imediat după înflorire, una câte una, în zilele însorite FOTO Fotolia

Afacerile cu gălbenele devin tot mai populare. Planta-minune este folosită în scopuri medicinale şi ornamentale, fiind la mare căutare atât în ţară, cât şi peste hotare. Gălbenelele nu sunt pretenţioase, nu necesită mari investiţii, o afacere cu gălbenele putând aduce profituri frumoase celor care mizează pe cultivarea ei.

„Adevărul“ vă prezintă ce prespune o afacere cu gălbenele, care este suma necesară pentru investiţie şi ce câştiguri vă poate aduce ea.

Cei care au mizat pe culturile de gălbenele obţin profituri mulţumitoare întrucât planta se bucură de o mare cerere, atât în ţară, cât şi în străinătate, din partea jucătorilor din industria farmaceutică, pentru producţia de ceaiuri sau pentru cea de produse cosmetic. 

image

Afacere cu gălbenele: două exemple din judeţul Alba

Eugen a investit 3.000 de lei într-o cultură de gălbenele din Ocna Mures, judeţul Alba,care îi aduce acum de patru ori mai mulţi bani, potrivit stirileprotv.ro. A achiziţionat seminţele din gălbenele din Germania, le-a semănat pe 1.300 de metri pătraţi şi a obţinut 1.000 de kilograme de flori. „Primul an am dat în Germania cu 9 euro kilogramul. La 1.300 de metri pătraţi am ajuns până la 1.000 de kilograme“, declara Eugen în toamna anului trecut. Florile sunt vândute fie uscate cu atenţie, fie ca seminte, caz în care preţul ajunge la 70 de euro pe kilogram. 

Şi Virgil, tot din judeţul Alba, şi-a dezvoltat propria afacere cu gălbenele. El a semănat în primăvara anului trecut gălbenele pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. „Am înteles că este o cultură foarte profitabilă şi am decis să încerc să vedem ce iese. Am investit în jur de 2.000 de lei şi sper să ajung la un profit de patru ori mai mare“, spunea Virgil în toamna anului trecut, pentru stirileprotv.ro. 

Afacere cu gălbenele: de ce este atât de profitabilă

Gălbenelele sunt plante anuale sau, mai rar, bianuale. Originară din regiunile mediteraneene şi ale Asiei, specia s-a răspandit aproape în toată Europa. În România, gălbenelele se cultivă în toate zonele agricole, fiind cunoscut faptul că acestea nu sunt pretenţioase. Ele răsar după 6-12 zile de la semănat. După 20-25 zile de la răsărire apar butonii florali, după 38-50 zile începe înfloritul, iar după 60-75 zile încep să se matureze seminţele. 

Îndepărtarea sistematică a inflorescentelor condiţionează abundenţa înfloritului, care ia sfârşit odată cu perioada de vegetaţie. Galbenelele au cerinţe moderate faţa de temperatură. Seminţele germinează foarte bine la temperatura de 20-30 de grade Celsius, dar pot germina şi la temperaturi mai scăzute. În plus, plantele sunt rezistente la îngheţuri trecătoare, cu temperature cuprinse între -2 şi -4 grade Celsius. 

Nu au pretenţii ridicate faţă de apă, însă în anii cu precipitaţii reduse şi pe soluri cu textură slab aprovizionată cu apă, irigarea este necesară. De asemenea, plantele au pretenţii moderate faţă de lumină. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar şi pe cele mlăştinoase, dar producţia de inflorescente este mai mare pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se incălzesc uşor, potrivit gazetadeagricultura.info.

Afacere cu gălbenele: semănatul plantei-minune

Gălbenelele se seamănă primavara devreme în luna martie. Distanţa de semănat este de 50 de centimetri între rânduri, iar adâncimea este de 2-3 centimetri. Pe suprafeţele mici, semănatul se poate efectua manual, în cuiburi, la distanţă de 50 de centimetri între rânduri şi la 20 de centimetri între cuiburi pe rând, cu 2-3 seminţe la cuib. Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar. Puritatea fizică a seminţelor din clasele 1 sau 2 trebuie să fie minimum 95-85%, iar germinaţia de minimum 85-0 %.

Imediat după ce plantele au răsărit, se execută prima prăsila între rânduri, spărgându-se crusta şi distrugându-se buruienile. Prăsila următoare se execută la două săptămâni după prima. Prăsilele mecanice între rânduri şi manuale pe rând se execută de câte ori este necesar în cursul perioadei de vegetaţie, mai ales după două-trei recoltări.

Pentru a li se păstra calităţile, gălbenelele sunt culese imediat după înflorire, una câte una, în zilele însorite. Este adevărat că procesul de recoltare necesită o forţă de muncă manuală însemnată. 

Se recoltează florile fără codiţe când sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, după ce se ridică roua şi până seara se usucă în straturi subţiri, la umbră.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite